28 wrzesień 2021 o godz. 16:17

Wizyta w Blandy’s

Blandys (43)
Firmę założył John Blandy w 1811 roku w Funchal, lokując ją przy porcie w starej XVIII wiecznej posiadłości, niemal całkowicie drewnianej, w kolonialnym stylu. Do dzisiaj jest to jedna z wizytówek miasta i najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc. Są tu skład beczek, bar, restauracja, sklepik, pokoje gościnne i muzeum. Od 1988 roku udziałowcem jest Symington Group, także rodzinna firma, posiadająca sześć winnic w regionie Douro, producent porto.


Beczki składowane na wielu poziomach, im wyżej, tym bardziej gorąco i wilgotno, na najwyższym poziomie dojrzewają najlepsze wina, niemal w tropiku. Średnia wieku beczek to 70 lat, ale są i ponad stuletnie – głównie dąb amerykański, ale też: francuski, portugalski, drewno kasztanowca, mahoniowe, czy brazylijskie egzotyczne drewna.
– Używamy bardzo starych beczek, bo nie chcemy w winie aromatów drewna, beczka służy tylko do utleniania wina – mówił Joao Pedro Ghira, szef eksportu w Blandy’s. – Beczki tradycyjnie są uszczelniane liśćmi bananowca.
Żeby przerwać fermentację dodają alkohol o mocy 96% – destylaty pochodzą z Francji, Portugalii lub Hiszpanii. Alkohol jest dodawany bardzo powoli do wina. Do 46 godzin trwa fermentacja na wina słodkie, a często to tylko 24 godziny i takie wino ma ok. 5% alkoholu. 6-7 dni trwa fermentacja na madery wytrawne. Więcej alkoholu dodaje się do win słodkich, które zachowują więcej aromatu winogron. Około 85% produkcji to tinta negra. Proces estufago trwa cztery miesiące, w temperaturze 45 stopni, wyłącznie dla win z tinta negra trzyletnich, dla starszych – tylko dojrzewanie w beczkach. Mają 1,6 mln l madery w beczkach o różnej pojemności.
Blandy’s ma tylko ok. 8 ha własnych winnic, resztę skupują od małych winogradników. Poza klasycznymi szczepami zasadzili też na listrao, ale jeszcze nie ma win z tego szczepu. Wytrawne madery mają do 50 gr cukru na litr, słodkie – do 130 gr cukru, a mimo to czuć dużą kwasowość, cytrusowość, a także sól. Sercial zbierany na południu jest bardziej mineralny, na północy bardziej słony, ze względu na kierunki wiatrów. Winnice są wysoko, jest tam chłodno i zbierany jest na końcu, a mimo to ma niską koncentrację cukru.

Dwie perełki spośród licznych mader degustowanych podczas wizyty w Blandy’s to:
30YO Bual, wino półsłodkie. Zapach mocno skarmelizowany. Smak kwaskowy, cytrynowy, do tego miód i orzechy.
1980 Terrantez, butelkowanie w 2016. Półsłodkie – stało się takim po latach leżakowania w gorącym i wilgotnym magazynie w Funchal, początkowo było półwytrawne. Zapach kawy, palonego karmelu, kakao. W ustach balsamiczne, cierpkie, dużo cytrusa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

22 maj 2022 o godz. 23:48

Recenzja w „Aqua Vitae”

W numerze 3/2022 magazynu „Aqua Vitae” Marcin Młodożeniec pisze o książce Łukasza Gołębiewskiego „Wódki i inne mocne trunki. Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku”.

22 maj 2022 o godz. 23:45

Recenzja Blended whisky

„Aqua Vitae” nr 3/2022

W numerze 3/2022 magazynu „Aqua Vitae” Łukasz Szczepanik pisze o książce Łukasza Gołębiewskiego „Blended whisky”.

19 maj 2022 o godz. 18:52

Podążając za Wilkiem

wywiad wolf2

Na kanale YouTube Wolf & Friends pojawiła się druga część rozmowy z Łukaszem Gołębiewskim, poświęcona whisky, okowicie, ginom, eliksirom, destylacji, degustowaniu i podążaniu za Wilkiem.

30 kwiecień 2022 o godz. 18:31

Blended whisky

Blended_cover

Ukazała się nowa książka Łukasza Gołębiewskiego w serii poświęconej alkoholom. Wydawca jest M&P, publikacja w twardej oprawie, z kolorowymi zdjęciami, ma ponad 100 stron.

30 kwiecień 2022 o godz. 17:58

Blended whisky (2022)

Blended_cover

Podczas licznych spotkań degustacyjnych, które miałem okazję prowadzić, często byłem pytany, o ile single malt jest lepsza od blended? Zawsze odpowiadam tak samo – dobra whisky jest dobra, niezależnie od tego czy to jest single malt, single grain czy blended. Powstają wielkie whisky mieszane w Szkocji, Irlandii czy Japonii, które są efektem wielkiego kunsztu ich twórców. Bo whisky mieszana jest jak koniak, aby była znakomita, potrzebuje doświadczenia mistrza kupażowania (blend mastera) i dobrego materiału źródłowego, czyli dostępu do wyśmienitych beczek. Ale whisky mieszana, to także najtańsza kategoria na najniższych półkach massmarketowych. Dlatego tak trudno ją ocenić. To trochę jakby wystawić w tej samej kategorii piękne Porsche i rozklekotaną Ładę. To samochód i to samochód. Opowiadam o historii blended i o ważnych markach, ale tak naprawdę to jest po prostu opowieść o whisky. W porządku, czasami gorszej, czasami lepszej, ale uwierzcie mi, nie tylko single malts warte są zainteresowania!

30 kwiecień 2022 o godz. 17:53

Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku (2022)

Debiuty-2021

W 2021 roku na rynku pojawiło się ok. 600 nowych polskich wódek i innych wyrobów spirytusowych. Trudno w to uwierzyć i nawet bywalec specjalistycznych sklepów nie mógł tego dostrzec, że liczba nowych marek na rynku praktycznie podwoiła się w stosunku do 2020 roku. Publikacja zbiera i omawia wszystkie rynkowe nowości wraz z oceną jakościową w układzie: aromat / smak / finisz / całkowite wrażenie oraz z osobną oceną stosunku jakości do ceny. Wszystkie opisy i oceny mają charakter indywidualny, oparte są na sensoryce autora.

30 kwiecień 2022 o godz. 17:19

Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku

Debiuty-2021

W 2021 roku na rynku pojawiło się ok. 600 nowych polskich wódek i innych wyrobów spirytusowych. Trudno w to uwierzyć i nawet bywalec specjalistycznych sklepów nie mógł tego dostrzec, że liczba nowych marek na rynku praktycznie podwoiła się w stosunku do 2020 roku. Publikacja zbiera i omawia wszystkie rynkowe nowości wraz z oceną jakościową w układzie: aromat / smak / finisz / całkowite wrażenie oraz z osobną oceną stosunku jakości do ceny. Wszystkie opisy i oceny mają charakter indywidualny, oparte są na sensoryce autora. Cena książki – 19,90 zł, stron – 184.

28 kwiecień 2022 o godz. 14:19

Human Rights & M-kwa

unnamed

Nowy album „Zaraza” zespołu Human Rights ukazał się pod patronatem kampanii Muzyka Przeciwko Rasizmowi. Premiera płyty nastąpi podczas koncertu Pokój dla Świata, który odbędzie się 29 kwietnia w Warszawie w klubie Pogłos. Zespołowi Human Rights będzie towarzyszyła legendarna M-kwa.

20 kwiecień 2022 o godz. 21:34

Zaczęło się od taniego wina…

Wolf e friends 1

Na kanale YouTube Wolf & Friends pierwsza część rozmowy z Łukaszem Gołębiewskim – o pierwszych winach, o kolejnych butelkach, o poznawaniu i opisywaniu trunków, czyli jak narodziła się pasja.

16 kwiecień 2022 o godz. 22:14

O „Polskiej wódce” w „Rynkach Alkoholowych”

recenzja

W numerze 2/2022 miesięcznika „Rynki Alkoholowe” ukazała się recenzja pt. „Wódka zasłużyła na książkę” napisana przez Marcina Burzyńskiego, sekretarza redakcji pisma. Książka Łukasza Gołębiewskiego „Polska wódka” ukazała się pod koniec 2021 roku. Poniżej przedrukowujemy recenzję za zgodą jej autora.

escort bayan trabzon escort bayan yalova escort bayan edirne escort bayan manisa bursa görükle escort