30 marzec 2016 o godz. 22:00

Whiskey a historia Ameryki

Wojciech Gogoliński, dziennikarz „Czasu Wina” i wybitny ekspert w zakresie alkoholi recenzuje książkę „Bourbon i amerykańska whiskey”.

Jest wiele rzeczy, które według Amerykanów zbudowały Amerykę. Od półciężarówek, po bębenkowe wyroby Samuela Colta, od Wall Street po coca-colę i muzykę country.
To chyba typowe dla krajów, których historia zaczyna się pod koniec XVII wieku, choć tak naprawdę dopiero okrutna wojna secesyjna – której cele były zgoła inne – stworzyła pewne poczucie narodowej wspólnoty. Być może mało kto wie, ale takie stany jak Arizona czy Nowy Meksyk przystąpiły do Unii dopiero w… 1912 roku! Czyli w roku, w którym urodziła się moja babcia.
Wracając jednak do rzeczy – bourbon na pewno należy do rzeczy, z którą Amerykanie identyfikują się bezgranicznie, i z którą są powszechnie identyfikowani na świecie. Nieważne, że ma głupią, nieamerykańską nazwę, i że trunek ten stanowi tylko fragment w morzu czegoś, co określamy terminem „whiskey amerykańskiej”, ważne, że jest na wskroś amerykański, a zatem jest czymś, co Amerykanów łączy.
Bourbon oczywiście nie zbudował Ameryki, ale zrobili to ludzie, którzy na pewno bez whiskey obejść się nie mogli. Bo, jak pisze autor: Whiskey destylował pierwszy prezydent Stanów Zjednoczonych, George Washington, a w gorzelni produkującej bourbona pracował ojciec prezydenta Abrahama Lincolna. Od siebie dodam o razu, że okres prohibicji, obok wielkiej depresji przełomu lat 20. i 30. ub. wieku, to najważniejsze etapy we współczesnej historii USA.
Ten autor, o którym wspomniałem, to oczywiście Łukasz Gołębiewski – człowiek jak się zdaje absolutnie zdeterminowany, by opisać wszystko, co istnieje na świecie, i co zawiera alkohol. Zazdroszczę mu tej determinacji i szybkości, z jaką pojawiają się kolejne jego publikacje – czasami niewielkie, jak ten przewodnik, ale dopracowane i pięknie ilustrowane. Zresztą enigmatyczność nie ma tu większego znaczenia, przeciwnie – jest zaletą. Nawet przy tak szybkim cyklu wydawniczym, jak w przypadku Łukasza Gołębiewskiego, nie da się opisać wszystkich whiskey w jakimś kraju – niemal z dnia na dzień pojawiają się nowe trunki lub nowsze wersje trunków już istniejących. Nie wspominając już o edycjach kolekcjonerskich czy tzw. single barrel bourbonach, których żadną miarą zliczyć nie sposób.
Mimo skromnej objętości, w książce znalazło się też miejsce na sprawy zasadnicze, opis wytwarzania trunków i ich klasyfikację – i absolutnie od tego lekturę zacząć należy. Jest też sporo ciekawostek wyszukanych i podanych ze znawstwem – to równie ważne, bo czasem nie wiemy, jak bogata historia stoi za naszymi ulubionymi markami, lub jak zmienne były ich losy. Heaven Hill (choć w tej nazwie przydarzyła się literówka – zdarza się) jest np. największą amerykańską gorzelnią rodzinną, ale ta nazwa pewnie niewiele nam mówi. Jednak, kiedy przeczytamy, że robią tam tak znane, klasyczne bourbony jak choćby Elijah Craig czy Even Williams to sprawa nam się od wyjaśni.
I także dlatego warto tę książeczkę przewertować i trzymać u siebie na półce. Będzie też niezgorszym i nietuzinkowym prezentem. Zwłaszcza, że – jak podejrzewam – seria będzie się rozrastać o następne pozycje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

22 maj 2022 o godz. 23:48

Recenzja w „Aqua Vitae”

W numerze 3/2022 magazynu „Aqua Vitae” Marcin Młodożeniec pisze o książce Łukasza Gołębiewskiego „Wódki i inne mocne trunki. Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku”.

22 maj 2022 o godz. 23:45

Recenzja Blended whisky

„Aqua Vitae” nr 3/2022

W numerze 3/2022 magazynu „Aqua Vitae” Łukasz Szczepanik pisze o książce Łukasza Gołębiewskiego „Blended whisky”.

19 maj 2022 o godz. 18:52

Podążając za Wilkiem

wywiad wolf2

Na kanale YouTube Wolf & Friends pojawiła się druga część rozmowy z Łukaszem Gołębiewskim, poświęcona whisky, okowicie, ginom, eliksirom, destylacji, degustowaniu i podążaniu za Wilkiem.

30 kwiecień 2022 o godz. 18:31

Blended whisky

Blended_cover

Ukazała się nowa książka Łukasza Gołębiewskiego w serii poświęconej alkoholom. Wydawca jest M&P, publikacja w twardej oprawie, z kolorowymi zdjęciami, ma ponad 100 stron.

30 kwiecień 2022 o godz. 17:58

Blended whisky (2022)

Blended_cover

Podczas licznych spotkań degustacyjnych, które miałem okazję prowadzić, często byłem pytany, o ile single malt jest lepsza od blended? Zawsze odpowiadam tak samo – dobra whisky jest dobra, niezależnie od tego czy to jest single malt, single grain czy blended. Powstają wielkie whisky mieszane w Szkocji, Irlandii czy Japonii, które są efektem wielkiego kunsztu ich twórców. Bo whisky mieszana jest jak koniak, aby była znakomita, potrzebuje doświadczenia mistrza kupażowania (blend mastera) i dobrego materiału źródłowego, czyli dostępu do wyśmienitych beczek. Ale whisky mieszana, to także najtańsza kategoria na najniższych półkach massmarketowych. Dlatego tak trudno ją ocenić. To trochę jakby wystawić w tej samej kategorii piękne Porsche i rozklekotaną Ładę. To samochód i to samochód. Opowiadam o historii blended i o ważnych markach, ale tak naprawdę to jest po prostu opowieść o whisky. W porządku, czasami gorszej, czasami lepszej, ale uwierzcie mi, nie tylko single malts warte są zainteresowania!

30 kwiecień 2022 o godz. 17:53

Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku (2022)

Debiuty-2021

W 2021 roku na rynku pojawiło się ok. 600 nowych polskich wódek i innych wyrobów spirytusowych. Trudno w to uwierzyć i nawet bywalec specjalistycznych sklepów nie mógł tego dostrzec, że liczba nowych marek na rynku praktycznie podwoiła się w stosunku do 2020 roku. Publikacja zbiera i omawia wszystkie rynkowe nowości wraz z oceną jakościową w układzie: aromat / smak / finisz / całkowite wrażenie oraz z osobną oceną stosunku jakości do ceny. Wszystkie opisy i oceny mają charakter indywidualny, oparte są na sensoryce autora.

30 kwiecień 2022 o godz. 17:19

Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku

Debiuty-2021

W 2021 roku na rynku pojawiło się ok. 600 nowych polskich wódek i innych wyrobów spirytusowych. Trudno w to uwierzyć i nawet bywalec specjalistycznych sklepów nie mógł tego dostrzec, że liczba nowych marek na rynku praktycznie podwoiła się w stosunku do 2020 roku. Publikacja zbiera i omawia wszystkie rynkowe nowości wraz z oceną jakościową w układzie: aromat / smak / finisz / całkowite wrażenie oraz z osobną oceną stosunku jakości do ceny. Wszystkie opisy i oceny mają charakter indywidualny, oparte są na sensoryce autora. Cena książki – 19,90 zł, stron – 184.

28 kwiecień 2022 o godz. 14:19

Human Rights & M-kwa

unnamed

Nowy album „Zaraza” zespołu Human Rights ukazał się pod patronatem kampanii Muzyka Przeciwko Rasizmowi. Premiera płyty nastąpi podczas koncertu Pokój dla Świata, który odbędzie się 29 kwietnia w Warszawie w klubie Pogłos. Zespołowi Human Rights będzie towarzyszyła legendarna M-kwa.

20 kwiecień 2022 o godz. 21:34

Zaczęło się od taniego wina…

Wolf e friends 1

Na kanale YouTube Wolf & Friends pierwsza część rozmowy z Łukaszem Gołębiewskim – o pierwszych winach, o kolejnych butelkach, o poznawaniu i opisywaniu trunków, czyli jak narodziła się pasja.

16 kwiecień 2022 o godz. 22:14

O „Polskiej wódce” w „Rynkach Alkoholowych”

recenzja

W numerze 2/2022 miesięcznika „Rynki Alkoholowe” ukazała się recenzja pt. „Wódka zasłużyła na książkę” napisana przez Marcina Burzyńskiego, sekretarza redakcji pisma. Książka Łukasza Gołębiewskiego „Polska wódka” ukazała się pod koniec 2021 roku. Poniżej przedrukowujemy recenzję za zgodą jej autora.

escort bayan trabzon escort bayan yalova escort bayan edirne escort bayan manisa bursa görükle escort