27 kwietnia 2015 o godz. 19:48

Spotkanie z „Wódką“ w Olsztynie

SONY DSC
22 kwietnia w olsztyńskim Centrum Książki Łukasz Gołębiewski spotkał się z czytelnikami, promując swoją książkę zatytułowaną „Wódka“. O spotkaniu pisze Urszula Witkowska.


Zmrożona, podawana w małym kieliszku, najlepiej przystępna cenowo i mocna. Wódka – obecna, a jakby niewidzialna. Niewielu się zastanawia nad jej smakiem. Degustacja? Wolne żarty! A jednak niech Ci, którzy sięgną po najnowszą publikację Łukasza Gołębiewskiego pod tytułem „Wódka“ będą gotowi na niejedno zaskoczenie!
Wódki ziemniaczane, żytnie, jęczmienne… destylowane jednokrotnie bądź wielokrotnie… wódki, które aromatem i smakiem opowiadają intrygujące historie. Jesteśmy dorośli, nie ma co oszukiwać, nie raz się pewnie zdarzyło, że wódka rozwiązała komuś język… A teraz przyszedł czas, by to jej opowieści posłuchać.
Któż z nas zastanawia się nad historią wódki, wychylając kiliszek u cioci na imieninach czy podczas spotkania ze znajomymi? Kto pewnym głosem może opowiedzieć jakie były początki tego trunku, z czego był/jest robiony? Kto potrafi wymienić najważniejsze światowe marki, zwracając uwagę na nasze, rodzime, które wcale nie ustepują jakością tym zagranicznym?
Znam tylko jedną taką osobę, ale mam cichą nadzieję, że będzie ich coraz więcej, bo dzięki najnowszej publikacji Łukasza Gołębiewskiego pod tytułem „Wódka. Biblioteczka konesera“ być może uda się odczarować wódkę i otworzyć nowy niezwykły świat pełen aromatów. Z pewnością tych, którzy mieli okazję spotkać się z autorem leksykonu podczas niedawnego spotkania w olsztyńskim Centrum Książki, Łukasz Gołębiewski zdołał przekonać, jak wiele może się kryć w niewielkim kieliszku.
Organizatorzy postarali się nie tylko o miłą atmosferę oraz zaprosili zebranych do degustacji podczas spotkania, ale posunęli się jeszcze o krok dalej. Zdaje się, by dopełnić alkoholowego tematu, spotkanie prowadził Michał Wypij. Dzięki wskazówkom Łukasza Gołębiewskiego dotyczącym metod degustacji, mieliśmy okazję przekonać się osobiście, jak niezwykłe smaki mogą mieć wódki i że warto zwracać uwagę na ich składniki, sposób produkcji – jednym słowem na jakość.
Wnikliwe pytania prowadzącego doczekały się pełnych, ciekawych odpowiedzi. Autor leksykonu bardznie opowiadał o kulturze picia, o mitach związanych z wódką i o jej historii nie tylko w Polsce, o tym, jak powinien prawidłowo przebiegać proces degustacji alkoholu, na co zwracać uwagę, i że nawet po wypiciu zawartości kieliszka, samo wspomnienie, które zostaje na dnie, ów zapach, jaki przebija właśnie wtedy, może wyjątkowo dużo powiedziec o smakowanym alkoholu. Autor leksykonu opowiadał przez blisko dwie godziny.
I wreszcie, udowodnił, że wódki nie trzeba pić jedynie jednym chaustem i mocno zmrożonej. Co więcej, uświadomił nam, że przyzywaczjenie to wynika z faktu, że najczęściej spożywamy niestety wódki, które są przystępne cenowo ale niekoniecznie dobre jakościowo, co wpływa na ich smak. Okazało się, że dobra jakościowo wódka, owszem, jest droższa, ale też bez porównania smaczniejsza nawet w temperaturze pokojowej.
Smak wynika oczywiście z produktów, które stanowią bazę alkoholu.
Szczególnie pochlebienie Łukasz Gołębiewski podczas spotkania wypowiadał się na temat polskiej marki Piasecki, z okolic Olsztyna. Mogliśmy przekonać się o jakości tego alkoholu osobiście, gdyż degustowane podczas spotkania trzy wódki pochodziły właśnie od tego producenta. Piasecki to jedyny producent na świecie, który destyluje miód, a nie, jak dzieje się to zazwyczaj, dosładza wódkę miodem.
Mam to szczęście, że znam autora leksykonu nieco bliżej i zdarzało się, że towarzyszyłam mu podczas wieczornych poszukiwań nowych smaków i aromatów, obserwowałam przy zbieraniu materiałów, dlatego z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że książka, którą promował 22 kwietnia w Olsztynie to rzetelnie opracowana skarbnica wiedzy poparta pasją i doświadczeniem.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

14 listopada 2017 o godz. 23:38

Fynf und cfancyś

„Cały Zachód jest jak elektryczne wesołe miasteczko podłączone do prądu. Tak samo migające światełkami, bez względu na to, czy się weselisz, czy właśnie zdychasz w metrze”. ~Michał Witkowski

10 listopada 2017 o godz. 23:05

Udany eksperyment

20171110_213351-001

Wynik 0:0 w Warszawie w meczu z Urugwajem, ale mecz mógł się podobać. Dynamiczny, dużo akcji, dużo dalekich podań, jednocześnie efektywna gra obrony. Zagraliśmy w eksperymentalnym ustawieniu i z tak utytułowanym rywalem dawaliśmy sobie dobrze radę. Polska była w tym meczu lepsza, zwłaszcza w drugiej połowie stwarzaliśmy dużo sytuacji. Niestety, zabrakło skuteczności.

3 listopada 2017 o godz. 19:48

Nowe wydanie przewodnika po Albanii

albania light

W Wydawnictwie Pascal ukazało się nowe wydanie przewodnika po Albanii, którego jestem współautorem. Dwa poprzednie ukazały się: w 2013 roku w serii „Praktyczny Przewodnik” i w 2014 roku w serii „Przewodnik Ilustrowany”. Obecna edycja ukazała się w podręcznej, kieszonkowej, serii „Light”. Więcej informacji można znaleźć na stronie wydawnictwa Pascal: http://pascal.pl/albania-pascal-lajt,8,4814.html, ja tymczasem polecam zwiedzania Albanii, najbardziej niezwykłego zakątka Europy.

1 listopada 2017 o godz. 00:08

Kryzys w Hydrozagadce

SONY DSC

8 listopada w klubie Hydrozagadka (Warszawa, ul. 11 Listopada 25) zagra Kryzys, a wcześniej ID. Bilety: 25 zł w przedsprzedaży i 35 zł w dniu koncertu. Start – godz. 20.00.

31 października 2017 o godz. 19:35

Prowadź swój pług przez kości umarłych

„Najlepiej rozmawia się samemu ze sobą. Przynajmniej nie dochodzi do nieporozumień”. ~Olga Tokarczuk

26 października 2017 o godz. 00:53

Pierwsze urodziny Pogłosu

22712382_1889093428086292_4620225699089097730_o

26 października na Pierwszych urodzinach Pogłosu (Warszawa, ul. Burakowska 12) zagrają: The Stubs, Brudne Dzieci Sida i Bräinëater. Start – godz. 19.30, bilety – 20 zł.

18 października 2017 o godz. 18:21

Pijak

23195d99-62cf-4d42-8d0c-fb6cfc50e330

„Oczywiście piłem nie zawsze, właściwie to od niedawna zacząłem pić. Przedtem czułem wstręt do alkoholu, co najwyżej wypiłem kufel piwa, wino wydawało mi się kwaśne, a sam zapach wódki przyprawiał mnie o mdłości. Ale potem nadszedł czas, kiedy zaczęło mi się źle powodzić…” ~Hans Fallada.

8 października 2017 o godz. 20:39

Szampan na Narodowym

wc russia

Ostatni mecz w eliminacjach do Mistrzostw Świata w Rosji dostarczył kibicom sporo emocji. Błyskawicznie strzelona bramka Mączyńskiego, nieco przypadkowa, Zieliński strzelał niecelnie, ale stał tam Mączyński, nie patrzył, huknął, bramkarz mógł tylko patrzeć jak piłka wpada do siatki. Przez chwilę Czarnogóra próbowała podjąć równorzędną walkę, przeprowadzili trzy groźne akcje, ale w 17. minucie dostali drugi cios. Świetnie wypracował akcję Zieliński, wrzucił w pole karne Lewandowskiemu, a ten precyzyjnie podał do wbiegającego Grosickiego i 2:0.

8 października 2017 o godz. 13:55

W „Aqua Vitae” o książce „Irlandzka whiskey”

W numerze 5/2017 magazynu „Aqua Vitae” Bogumił Rychlak recenzuje najnowszą książkę Łukasza Gołębiewskiego pt. „Irlandzka whiskey”.

8 października 2017 o godz. 13:52

Irlandzka whiskey (2017)

cover_irish whiskey

Zamieszkujący tereny dzisiejszej Szkocji Piktowie malowali jeszcze na niebiesko ciała, kiedy Irlandczycy destylowali swój trunek. Po latach posuchy irlandzka whiskey wraca szturmem na światowe rynki. Obecnie jest najszybciej rosnącą kategorią alkoholi. Nowe destylarnie powstają każdego roku w każdym regionie wyspy. Książka jest pierwszym w języku polskim przewodnikiem po świecie irlandzkiej whiskey. Można ją wziąć ze sobą w podróż, mieć w kieszeni odwiedzając puby, słuchając takich pieśni jak „Whikey In The Jar” czy „Molly Malone”. Najpopularniejsze zespoły wykonujące irlandzki folk, to The Dubliners i The Pogues. Obydwie grupy mają własne whiskey! Książka przedstawia nie tylko whisky, lecz także zabytki i miejsca w Irlandii warte odwiedzenia, kiedy podróżujemy szlakiem starych i nowych destylarni.