9 grudnia 2012 o godz. 12:12

Polmos Starogard Gdański

/wp-content/uploads/2012/12/Sobieski-Starogard

obecnie działa pod marką Sobieski i należy do Grupy Belvedere. Zakład nie destyluje alkoholi, zajmuje się rektyfikacją, zestawianiem i butelkowaniem. Czołowe marki to wódki czyste: Krupnik i Sobieski. Część wyrobów trafia wyłącznie na eksport. Zakład powstał w 1846 roku jako gorzelnia koniaków i rektyfikacji spirytusów H.A. Wilkenhausen i do dziś działa w XIX wiecznych zabytkowych budynkach z cegły, choć z dawnej aparatury nic nie zostało, są tu jedne z najnowocześniejszych w Polsce kolumny rektyfikacyjne o ogromnej wydajności. Zakład upaństwowiono w 1925 roku, w PRL działał jako Polmos i wytwarzał różne marki wódek. Przy prywatyzacji z dawnych marek pozostały tu wódki Gdańska i Starogardzka. Potem pojawiła się m.in. marka Zawisza Czarny i inne jak wódki: Dwór Artusa, Jazz, likiery: Bracka, Jaszczurówka, Złotówka Gdańska i inne, niestety większość z nich nie jest już produkowanych. Najważniejszym likierem, o bardzo długich tradycjach i wielokrotnie nagradzanym jest miodowy Krupnik, zestawiany na rektyfikowanych w Starogardzie spirytusach, leżakowany przez kilka miesięcy w dębowych beczkach. Krupnik występuje też w wersji likieru cytrynowego oraz wódki białej, która przebojem zdobyła polski rynek (obecnie ma ok. 15% udziału w sprzedaży czystych wódek). Drtugi ważny trunek smakowy to Balsam Pomorski, produkowany w kilku wersjach smakowych, najbardziej popularna jest korzenno-ziołowa. Specjalizują się wódkach zbożowych z przewagą destylatów żytnich i z pszenżyta. Kupują destylaty od wielu gorzelni, mają także własną w Kołaczkowie koło Gniezna. Eksportują do Bułgarii, USA, Francji, Hiszpanii i innych krajów, osobne zakłady mają na Litwie, a do grupy Belvedere należą m.in. dawne Polmosy Łańcut i Kraków (produkcja wstrzymana), a ze znanych marek światowych – czołowy producent likierów, francuska firma Marie Brizard czy wódka Danzka. Obecnie w Starogardzie rektyfikowane są dwa rodzaje spirytusów, zestawiane z dodatkiem wody z własnego ujęcia głębinowego. Robią masę ciekawych wódek smakowych ale większość jest w Polsce nie do dostania. Obok zakładu jest sklepik firmowy, a w nim nie tylko oferta własna, ale praktycznie wszystkich krajowych producentów, warto zatem się tam wybrać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Zobacz ostatnie wpisy

31 marca 2015 o godz. 18:25

Kraina wódki

Mo_Yan_1_2012-001

„Religie traktują alkohol jako rodzaj substancji o charakterze duchowym, co dowodzi ich głębokiej mądrości – choć, jak doskonale wiemy, alkohol jest materią. Przypomnę wam jednak, że ci, którzy widzą w alkoholu jedynie substancję materialną, nigdy naprawdę nie posiądą sztuki jego wytwarzania. Alkohol jest duchem. W językach wielu narodów świata zachowały się ślady tego przekonania. Na przykład w języku angielskim mocny alkohol to spirits, a po francusku napój o wysokiej zawartości alkoholu określa się przymiotnikiem spiritueux – słowa te mają wspólny rdzeń, oznaczający ducha. Ostatecznie jednak jesteśmy materialistami i podkreślamy duchowy charakter alkoholu wyłącznie po to, by pozwolić naszej wyobraźni rozwinąć skrzydła, a umysłowi wzlecieć na wyżyny”. „Ludzie, którzy nie znają się na trunkach, nie mają nic do powiedzenia o literaturze”. „Jak można zdelegalizować alkohol? Zakazać produkcji i picia alkoholu to tak, jakby zabronić ludziom uprawiania seksu i jednocześnie popierać rozwój przyszłych pokoleń. Jest to zwyczajnie niewykonalne. Równie dobrze można by próbować oszukać przyciąganie ziemskie. Dopóki jabłka nie spadają do góry, dopóty ludzie nie przestaną pić”. „Alkohol jest matką snów, sny to jego córki”. „W oparach alkoholu jest coś, co wykracza poza materię, coś w rodzaju ducha, jest wiara, święta wiara, której nie da się wyrazić słowami – język jest tak nieporadny, metafory tak nieudolne – wiara ta zalewa mi serce i sprawia, że dreszcz wstrząsa moim ciałem”. ~Mo Yan

29 marca 2015 o godz. 23:54

Marazm w drugiej połowie

euro16

Trudno uznać wynik 1:1 uzyskany w Dublinie w Eliminacjach do Euro 2016 za sukces, ale też na nic więcej nie zasłużyliśmy, a i ten wynik jest dość szczęśliwy. Mecz z Irlandią zaczęliśmy bardzo agresywnie, ataki konstruowane w sześciu zawodników. Irlandczycy nastawieni byli na kontry, ale trafiali na dobrze ustawioną polską defensywę. W 26. minucie piękną bramkę strzelił Peszko. Przez chwilę myślałem, że mamy najlepszą reprezentację patrząc aż od połowy lat 80. Niestety, drugą połowę przykro było oglądać, jakby wyszły dwie różne drużyny. Irlandczycy zaczęli grać konsekwentnie atakiem pozycyjnym, a Polacy stali w miejscu. Nie wiem czy mieliśmy szczęście, czy Irlandczycy pecha, ale strzelona w doliczonym czasie gry wyrównująca bramka była najłagodniejszym wymiarem kary za niemrawość. Jednak to nie jest dream team. W grupie D nadal prowadzimy, ale nasza przewaga nad Niemcami i Szkocja stopniała do jednego punktu. Trudno o inny komentarz niż rozczarowanie.  

23 marca 2015 o godz. 22:13

Style i smaki wódki

wodka-galeria

Magazyn „Galeria – Style i smaki” w numerze 2/2015 zamieszcza recenzje książki „Wódka”. Autorka pisze: „Książka autorstwa Łukasza Gołębiewskiego to pierwsza w Polsce i jedna z pionierskich na świecie tak obszernych publikacji poświęconych wódce, a także napitkom do wódki podobnym, jak destylaty zbożowe jednokrotnej destylacji czy tradycyjne polskie nalewy na miodzie lub ziołach. Przedstawione są tu wódki czyste z całego świata, a w notach degustacyjnych także wódki smakowe. Albumowe wydanie, 190 stron, noty degustacyjne i opisy ponad 800 wódek, światowe marki butikowe, limitowane edycje”.

22 marca 2015 o godz. 22:32

Peter Robinson: Ukryte w mroku

ukryte w mroku-001

Chyba najlepsza z książek brytyjskiego pisarza. Początkowo akcja rozwija się bardzo powoli, autor wprowadza kilka równoległych wątków, a mało wyrazista postać głównego bohatera, znanego z poprzednich powieści inspektora Banksa, nie ułatwia wejścia w mroczny świat zbrodni. Bardziej jest to thriller niż kryminał, choć trzeba przyznać, że część policyjna, czyli śledztwo oraz towarzyszący mu aparat sądowniczo-biurokratyczny, są przedstawione z dbałością o realia. Problemem cyklu powieści Petera Robinsona jest postać inspektora Banksa – faceta nieco ślamazarnego, bez ikry, choć niebywale błyskotliwego w kojarzeniu policyjnych faktów. Stary wyjadacz, ale – choć niby podoba się kobietom – jako facet nijaki. Na pewno ciekawsze są partnerujące mu kobiety. Książka wciąga jednak nie intrygą, nie detektywistycznymi zdolnościami inspektora, ale mrocznym klimatem. Świat zbrodni jest tu naprawdę zły, zepsuty, bezlitosny. Jednocześnie Peterson nie epatuje obrzydliwościami, relacjonuje subtelnie jak na współczesną literaturę spod znaku noir. Potrafi też świetnie opisywać miejsca i to jest dodatkowy atut powieści, nie ważne czy to opuszczona farma gdzieś na prowincji czy starówka w Tallinie – te miejsca mają duszę. Wprowadza sporo faktów, sporo postaci, zarówno świadków, jak i ofiar, rodzin ofiar, śledczych, dziennikarzy, prokuratorów, przestępców mniej lub bardziej zdeprawowanych. W tradycyjny sposób zło i dobro są jasno oddzielone, ale to nie znaczy, że przestępcy nie mają szansy na poprawę, a gliniarze nie dają się skorumpować czy szantażować. Podoba mi się przede wszystkim wiarygodność tej prozy. A w powieści „Ukryte w mroku” mamy wyjątkowo paskudną historię o wykorzystywaniu ludzi do niewolniczej pracy, o wykorzystywaniu seksualnym kobiet i o bezwzględnych morderstwach dla pieniędzy lub dla tuszowania innych przestępstw. Kilka płaszczyzn czasowych, wiele miejsc i na koniec dość wątpliwy triumf sprawiedliwości.

22 marca 2015 o godz. 22:07

Rozmowy o rynku książki 14

product_368_w200h400

Ukazał się właśnie czternasty tom „Rozmów o rynku książki”. To zbiór blisko 30 wywiadów publikowanych w dwutygodniku „Biblioteka Analiz” w 2014 roku. Bohaterami rozmów są przedstawiciele wydawnictw i księgarń, sklepów internetowych, firm związanych z nowymi technologiami, z dystrybucją czy przygotowaniem treści cyfrowych, reprezentanci sektora poligraficznego i papierniczego, a także osoby kierujący ważnymi instytucjami kultury jak: ZAiKS, Copyright Polska czy Polska Sekcja IBBY. Rozmowy przeprowadzili: Piotr Dobrołęcki, Kuba Frołow, Jarosław Górski, Ewa Tenderenda-Ożóg, Paweł Waszczyk. Egzemplarze można zamawiać tutaj – link.

19 marca 2015 o godz. 19:57

O pasji, kotach i podróżach

Untitled

„Życie Krotoszyna” 17 marca zamieściło obszerną relację Sabiny Tyrakowskiej pt. „O pasji, kotach i podróżach” ze spotkania w bibliotece w Zdunach, gdzie frekwencja była tak ogromna, że samo podpisywanie książek zajęło ponad godzinę. To jedna z najbardziej niezwykłych bibliotek w Polsce.

19 marca 2015 o godz. 11:19

O „Wódce” pisze Stefan Jakucewicz

mms_img1886973326

Stefan Jakucewicz to najwybitniejszy w Polsce ekspert w dziedzinie papierów do poligrafii, dr nauk technicznych, profesor Politechniki Warszawskiej. Autor ponad czterdziestu książek i podręczników wydanych w Polsce, Szwajcarii, Niemczech, na Słowacji i na Ukrainie – z zakresu poligrafii, papiernictwa, opakowań, kulinariów i filatelistyki. Autor m.in. książki „Trunki poligrafów” z zebranymi przez siebie wśród kolegów z branży propozycjami na rozmaite drinki, nalewki i inne cuda z procentami. A piszę tu o nim nie dlatego, że pomyliły mi się rubryki, ale oto Stefan Jakucewicz przysłał mi swoją recenzję książki „Wódka”. Jak sam niżej pisze, znany jest z tego, że dobrej wódki nie odmawia, wie zatem o materii nie mało, zwłaszcza, że 65 lat z okładem przeżył. Pozwolę sobie zatem zamieścić tu opinię o mojej książce napisaną przez guru polskiej poligrafii. Łukasz Gołębiewski znany dziennikarz, poeta, prozaik, krytyk literacki i wydawca oraz znawca alkoholi. Jest także prezesem zarządu spółki Biblioteka Analiz Sp. z o. o. Prowadzi największy w Polsce serwis poświęcony mocnym alkoholom – Spirts.com.pl. Redaktor naczelny dwumiesięcznika o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”, którego pierwszy numer datowany styczeń/luty 2015 znajduje się obecnie w sprzedaży. Wracając jednak do ab ovo – Łukasz Gołębiewski wydał pod koniec 2014 roku w wydawnictwie FK Olesiejuk książkę pt. „Wódka”. Publikację profesjonalnie wydrukowały Białostockie Zakłady Graficzne S.A. Składa się ona z siedmiu rozdziałów, wstępu, wykazu producentów, bibliografii i indeksu. Książka jest bogato ilustrowana unikatowymi zdjęciami. Rozdział I – Historia i pochodzenie wódki – jest świetnym materiałem dydaktycznym w pigułce nic dodać nic ująć. Rozdział II – Z czego i jak powstaje wódka – bardzo przystępnie napisany rozdział, aczkolwiek czuję pewien niedosyt wiadomości – powiedziałbym, że zbyt lakoniczne autor podszedł do zagadnienia. Rozdział III – Najważniejsze marki światowe – to poza tzw. internacjonałami, czyli znanymi na świecie markami wódki – subiektywny wybór autora książki. Zdaję sobie sprawę, że taki wybór jest bardzo trudny, osobiście bym niczego mnie usuwał, ale trochę jeszcze dodał. Rozdział IV – Tradycyjnie polskie – także trudny wybór autorski. Jestem trochę starszy (jakieś 20 lat) od autora i mam nieco inne wspomnienia związane z tradycyjnie polskimi wódkami. Wspominam z rozrzewnieniem wytrawną Cytrynówkę Pomorską czy też Śliwowicę Sądecką i niepijaną u mnie w domu Myśliwską, która była pita dopiero po dodaniu do kieliszków ziarenek palonej kawy. Jako wielbiciel calvadosu i innych wypalanek jabłkowych wdzięczny jestem autorowi za przypomnienie Złotej Jesieni, Złotej Renety oraz Ognistego Ptaka. Szkoda, że tego już nie ma. Rozdział V – Jak podawać wódkę? Bardzo zgrabny dydaktyczny rozdział. Społeczeństwo należy edukować, aby nie popaść w pijaństwo. Rozdział VI – Koktajle na bazie wódki. Także bardzo trudny wybór powodowany zapewne smakiem. Sam byłem jeszcze do niedawna znany z tego, że z trunków mieszanych na bazie wódki pijałem tylko czystą z czystą. Dla zainteresowanych polecam książkę Petera Bohrmanna „Leksykon 1444 napojów mieszanych” (Kaliope, Warszawa 1993), w której notabene autor jest cytowany jako autorytet w sprawie powstania aqua vitae. Rozdział VII – Muzea poświęcona destylacji wódki. Przyznam się bez bicia, że w żadnym tego typu muzeum w Polsce nie byłem. Myślę, że trzeba to nadrobić. Zwiedzałem oczywiście muzea whisky w Szkocji i koniaku (w zasadzie Weinbrandu) w Niemczech – oczywiście połączone z degustacją. Ciekaw jestem, jak taka degustacja wyglądałaby w Polsce? Autor stał przed bardzo trudnym zadaniem – co wybrać z marek do przedstawienia w książce? Pomimo, że zostało opisanych łącznie z charakterystykami prawie tysiąc marek (nie liczyłem), odczuwam braki w markach: czeskich, słowackich, węgierskich, niemieckich, rosyjskich i ukraińskich. Zaczynając od ukraińskich to trudny wybór, gdyż bywając kilkadziesiąt razy w Kijowie i Lwowie oglądałem mnogość gatunków – moi znajomi w odpowiedzi na pytanie, ile jest gatunków wódki na Ukrainie – odpowiadali zawsze: ponad tysiąc. Z wódek rosyjskich brakuje mi Pszenicznoj i Sibirskoj. Brakuje także wypalanek węgierskich, czeskich, słowackich i niemieckich oraz niemieckich i austriackich obstlerów. Przydałyby się informacje o czeskiej Starej Mysliveckiej czy o polskim Potato Strykover Vodka. Osobiście jako ciekawostkę podałbym informację o wożeniu norweskiej Linie Aquavit statkiem na trasie Oslo – Nowy Jork – Sydney – Oslo. Szkoda, że brakuje informacji o słynnej chińskiej Maotai. Książka „Wódka” jest godna polecenia wszystkim miłośnikom tego trunku oraz zdeklarowanym abstynentom, aby przeczytali, co tracą. Znany jestem z tego, że dobrej wódki nie odmawiam. Mam trochę o niej pojęcie. Szwendałem się po całej Europie, części Azji i Afryki. Rozeznanie terenu zaczynałem od knajp i sklepów. W związku z tym mam swoje typy wódczane. Części z nich nie znalazłem w książce Łukasza. Szkoda. Mimo to uważam, że autor wykonał heroiczną pracę, oddając w nasze ręce swoją książkę o wódce. Jaka to praca, wiem po redagowaniu i pisaniu książki „Trunki poligrafów” wydanej w 2009 roku. Kończąc uważam, że przydałaby się tekturka z wykazem wódek do odhaczania po konsumpcji, jako załącznik w postaci zakładki do książki. Stefan Jakucewicz

18 marca 2015 o godz. 18:34

E-booki w Polsce warte dziesiątki milionów

rzeczpospolita_2015-03-17_e-booki_w_polsce_warte_dzi_1z1

W „Rzeczpospolitej” 17 marca ukazał się artykuł Magdaleny Lemańskiej „E-booki w Polsce warte dziesiątki milionów”. Czytamy w tekście: „Polski rynek elektronicznych książek był w ubiegłym roku wart już 60 mln zł. A w tym jego wartość może dobić nawet do 75 mln zł – szacuje Biblioteka Analiz. Jak podaje Łukasz Gołębiewski z badającej krajowy rynek książki Biblioteki Analiz, szacunkowa wartość sprzedaży elektronicznych książek w Polsce (w cenach detalicznych) wynosiła w 2014 roku 60 mln zł. – Prognoza na 2015 r. zakłada dalszy wzrost sprzedaży o 25 proc. – mówi Gołębiewski. W tym roku wartość sprzedaży e-bookówmoże więc sięgnąć nawet 75 mln zł. To efekt otwierania kolejnych sklepów oferujących elektroniczne publikacje, ale też oswajania się polskich czytelników z e-czytnikamii e-bookami oraz rozrastania się elektronicznej oferty. Obecnie, według Biblioteki Analiz, w Polsce jest dostępnych w formie e-booków 33 tys. tytułów. 60 mln zł, jakie przyniosły wydawcom e-booki,to wciąż niewiele w porównaniu z rynkiem sprzedaży książek papierowych w Polsce. Wraz z podręcznikami ten rynek był wart w ubiegłym roku 2,48 mld zł. Cały tekst do czytania na stronie www.rp.pl.

18 marca 2015 o godz. 18:09

„Wódka” w domowej biblioteczce

mms_img-1266010622

Znana bloggerka, Sabina Tyrakowska, autorka wielu recenzji książkowych i rozmów z pisarzami, wyjątkowo recenzuje „Wódkę”, choć nie jest to ani beletrystyka, ani jej pasja. Książka jednak się spodobała i spełniła swoje zadanie – zachęciła do dalszych, własnych już, poszukiwań w świecie wódczanych smaków i aromatów. Poniżej przedrukowujemy recenzję.  Zastanawiałam się czy opisywać najnowszą książkę Łukasza Gołębiewskiego, bo jakby nie patrzeć to absolutnie nie moja bajka. Do konesera mi baaardzo daleko i nie po drodze. Generalnie należę do osób, dla których alkohol może nie istnieć…chociaż, dla jednej malinówki warto się poświęcać i raz na jakiś czas po delektować się tym wyjątkowym, domowej roboty trunkiem… Uważam jednak, że koło takiej książki, takiego wydania nie można przejść obojętnie. Świetnym powodem jest choćby to, że można zrobić małą przyjemność i „Wódkę” sprezentować komuś bliskiemu. Wracając do Łukasza Gołębiewskiego… Raczej już mnie niczym nie zaskoczy, ale znając Autora… kto tak do końca może być tego pewien… Nikt. Autor nie ukrywa swego zamiłowania do mocnych alkoholi. Jest koneserem i pasjonatem. Podróżuje po Polsce, ale także po świecie, by odwiedzać stare destylarnie. Niestety po niektórych zostały tylko wspomnienia… Mimo to sprawdza, opisuje ruiny, tworzy dokumentacje, a w istniejących degustuje i ocenia. Stworzył swój własnych ranking wódek, który oczywiście znajdziecie w książce. Książka nawet dla laika jest ciekawa. Nigdy nie zastanawiałam się nad historią wódki, z czego i jak powstawała czy nadal powstaje. Autor zręcznie nam to przybliża. Przedstawia również najważniejsze światowe marki, jednocześnie nie zapominając o naszych rodzimych, szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że w Polsce jest aż tyle rodzajów wódek!!!! Z opisów i propozycji Gołębiewskiego wynika, że w swoim całym życiu próbowałam tak naprawdę „kroplę w morzu”. I pewnie się to już nie zmieni, chyba że pokuszę się i spróbuję rad Autora jak podawać wódkę, albo koktajle na bazie wódki… Łukasz Gołębiewski ze swojej pasji stworzył przepięknie wydany album. Widać, że włożył w tę książkę wiele serca, poświęceń, ale przede wszystkim pokazał jak ogromną wiedzę i doświadczenie posiada. Ba! Nie na darmo, niedawno został AMBASADOREM POLSKIEJ WÓDKI! „Wódka” to świetnie napisana, rewelacyjnie wydana książka, którą warto mieć w swojej biblioteczce. Szczerze polecam. Jest idealnym prezentem dla kogoś bliskiego. Zdecydowanie nadaje się dla każdego faceta, konesera czy też laika. Uważam jednak, że i kobiety znajdą coś dla siebie, bo i o nich Gołębiewski nie zapomniał… Ten niepozorny album zawiera w sobie opis ponad 800 wódek czy to polskich, światowych czy też limitowanych. Mnie Gołębiewski swym opisem i notą degustacyjną pokusił LUBELSKĄ porzeczkową A Was? Mam cichą nadzieję, że niebawem „Biblioteczka konesera” powiększy się o kolejny tytuł…

16 marca 2015 o godz. 09:06

Piąty smak do wygrania

piaty smak

W tym tygodniu do wygrania jest pięć egzemplarzy książki „Piąty smak”. To zbiór wywiadów Łukasza Modelskiego z ludźmi, który opowiadają o smakowaniu życia. To traktat o torfowym aromacie whisky, o pieprzowych nutach wyczuwalnych w kieliszku wina, zapachu rozgrzanych słońcem pomidorów. Wśród przewodników smaku znaleźli się: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Carl Honoré – autor książki „Pochwała powolności”, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka „Jedz, módl się, kochaj”, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina, Daniele Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Charles MacLean – koneser whisky, doradca najważniejszych szkockich gorzelni i firm związanych z whisky. Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo Literackie. Szczegóły dotyczące konkursu i konkursowe pytanie przez cały tydzień w bezpłatnym newsletterze, wystarczy podać swój e-mail i rozpocząć subskrypcję: http://spirits.com.pl/newsletter.