17 stycznia 2013 o godz. 22:15

Kretyńskie czasy

"Górniak zrobiła sobie usta, bo było jej smutno" - to jest czwarty z najczęściej dziś czytanych newsów w Interia.pl. Trzecie miejsce zajmuje informacja pt. "Mikołaj Krawczyk wróci do Anety Zając?!". Drugie: "Modelki z całej Polski zarabiały jako prostytutki". W tym gronie na czele stawki jest news dnia o śmierci matki Kaczyńskich. Ludzie czytają to, co im się pod nos podtyka. Dożyliśmy czasów, w których tak właśnie wyglądają serwisy informacyjne. Zaraz za czołówkę newsów dnia uplasowała się dziś fotorelacja pt. "Wow! Kto ma taką pupę?" o tym, że 24-letnia modelka Candice Swanepoel ma się czym pochwalić... Swanepoel pokazuje w internecie dupę, a Górniak sztuczne usta, to jest kultura! (w informacjach z działu "kultura" Interia nie opublikowała dziś niczego, zaś ostatnia infomacja poświęcona literaturze ukazała się 13 grudnia i nie dotyczyła bynajmniej godnej polecenia lektury, lecz odkrytej w Danii nieznanej dotąd baśni Andersena.

38 komentarzy dla “Kretyńskie czasy

  1. zyjemy w durnych czasach

    Tak zyjemy w kretyńskich czasach,w których artysta nazywa sie człowieka ktory ma sztab ludzi marketingu i reklamy ,a ktory wg mnie artysta nie jest tylko produktem (ma sie dobrze sprzedac,a nie przekazywac jakies uniwersalne wartosci,ma szokowac,dla samego szokowania,bez przekazywania zadnych wartosci )Lady Zgaga,Beyonce,rihanna,teraz to sie nazywa”sztuką” w mediach i w tv.Tylko czy to jest sztuką?Wg mnie nie.Kiedys modne ,za moich czasów młodosci,było szukac Nirvany, Faith No more,Alice in Chaince,moze była to moda chwilowa,ale jakosc tej muzyki była inna niz jakosc dzisiejszych produktów marketingowych.Czasem mam wrazenie,ze wszyscy wspołczescni muzycy popowi sa z castingow,a szukaja do castingu konkretnych osob(bo wczesniej ktos zrobił badania ,jakiej muzyki ludzie oczekuja)To jest smieszne,tylko czemu w tv robia papke z mozgu dzieciakom i produkty pracy stylisow,marketingowcow i gosciow od reklamy nazywaja artystami!!!!W dzisiejszych czasach młodziez nie słucha muzyki,ale ja konsumuje..tak jak komsumuje sie wiesmaka.Teraz ludzie ida na koncerty gwiazd,bo bedzie swietne show,a nie dlatego,ze ta muzyka cos soba reprezentuje.Najbardziej mnie tylko smieszy z emainstreamowych mediach nazywaja artystami wykonawcow ,ktorzy nie maja ze sztuka nic wspolnego,a raczej wiecej z cyrkiem czy lunaparkami,albo z galeriami handlowymi.Ogolnie media ogłupiaja i chca zrobic z ludzi stado baranow,na ktorych mozna zarobic,bo łatwiej jest zainteresowac stado baranow,niz ludzi inteligetnych,ktorych powierzchowne informacje nie zadowalaja!Smieszy mnie tez,ze teraz osoby ,ktore nie chca i nie godza sie na to co musza czytac w idiotycznych mediach,nazywa sie hispterami.

    • XXI wiek

      To nie kwestia generacji, bo wodę z mózgu robią nam starzy pierdziele, którzy wyczuli koniunkturę, albo zwyczajnie maja parcie na szkło.

  2. kretyńskie czasy

    Wiesz co? Ja się dziś młodego spytałem o Mali.. No co to jest to Mali w którym właśnie wybucha wojna jak donoszą „newsy” Gdzie to jest??? Nie miał pojecia:/ no więc mu nawrzucałem. Ale potem tak mnie tknęło i obdzwoniłem parę osób… KURWA !! Nikt nie wiedział :( No moja Pani po dłuższym namyśle strzeliła prawidłowy kontynent, marna pociecha. Ale jaką kieckę Kwaśniewska miała na ślubie z Badochem to każdy pewnie wie :/

    • kretyńskie czasy

      jeszcze parę lat temu na portalach takich jak onet czy wp było co czytać rano przy kawce… teraz większość to takie „wiadomości” … i chyba coraz gorzej…

      • kretyńskie czasy

        I to niestety nie tylko nasz problem, na całym świecie „informacje” tak wyglądają, do rangi wydarzenia urastaja rzeczy, o których kiedyś pisały tylko najgorsze brukowce. Teraz informacja w ogóle stała się brukowa.

        • kretyńskie czasy

          Fakt to niezaprzeczalny. Powstaje teraz pytanie, czyja to wina? Czy ludzie podążają za gustem (a raczej bezguściem) dziennikarzy, reżyserów, twórców, czy też dziennikarze w obsesji oglądalności i poczytności podążają za tym, co czytelnik i widz chce otrzymać. Na rynku zdarzają się niezłe dzienniki i tygodniki, ale największą sprzedaż ma „Fakt”. Samo społeczeństwo daje zielone światło rozwojowi takich mediów, ograniczając w ten sposób sobie dostęp do dobrego dziennikarstwa. Kiedy narodził się „umysł tabloidowy? Moim zdaniem istniał zawsze i zawsze był w większości, ale to dopiero demokracja wpuściła go na salony. Dalej to już chyba efekt domina.

          • kretyńskie czasy

            gdy studiowalem w Bialymstoku na przelomie lat 80/90 na Juwenaliach grala Milosc, Totart, studencki klub Gwint ciagnal od polowy lat 80-tych serie niezaleznych koncertow. Jak sie sluchalo Variete to trzeba bylo znac Kafke czy Huxleya. Itd. Disco polo bylo w glebokim podziemiu na wioskach i sie nie przebijalo wyzej. Kasty byly ustalone. Na poczatku lat 90 to sie zmienilo, chyba rownolegle w calej Polsce. Teraz zespoly disco polo graja w Bialymstoku na Juwenaliach – co za wstyd… Naprawde jak to widze to mi wstyd za obecnych studentow, co to za ludzie, skad oni w ogole sie wzieli na uczelniach wyzszych???

            • kretyńskie czasy

              Piotr – nie ma co sie wstydzić za studentów, duża ilość przybywa z prowincji do stolicy się kształcić i to jest okej, ale chyba okej nie jest kiedy pewni studenci zaczynają przyjmować i tolerować ten prymityw by nie usłyszeć tego, że są snobami.

              • kretyńskie czasy

                No tak, ale zawsze tak bylo… Ale oni nigdy nie wskazywali kierunku. A teraz tworza mainstream… Razem ze mna studiowalo wiele super osob z terenu, razem sluchalismy Talking Heads i czytalismy Viana. Co teraz z ludzmi sie porobilo??? Wszyscy poglupieli czy co??? Ja rozumiem ze hamburgeryzacja itd, ale chyba na uniwersytety trafiaja, czy raczej powinni trafiac, ludzie ktorzy maja na tyle oleju w glowie zeby nie wpasc w ten kanal, nie kompromitowac sie w ten sposob… Ale ja juz chyba marudze jak stara pierdola :-)

                • kretyńskie czasy

                  To o czym pisze Łukasz jest mega przerażające… ja na takie newsy mówie „newsy z dupy” i to idealnie pasuje do poziomu jaki prezkazują, jeszcze bardziej przeraża mnie fakt, że za tym idą też inne rzeczy w szkołach okraja się godziny historii; odrywając dzieciaki od wiedzy, która powina dać im poczucie tożsamości narodowej, w TV programy jakie najcześciej młodzi oglądaja opierają się na tym jka zrobić zajebiście słodkie 16 – urodziny, czy jak wyrwać laskę/faceta w przeciagu 60 sekud!!! totalna masakra, zero refleksji. Ja zamykam się na taki syf, nie mam w domu TV z wyboru co chce ogladam wybiurczo i krytyczniew necie, czytuje raczej książki jak prasę… a jeśli już poszukuje czegoś godnego mej uwagi!

                  • kretyńskie czasy

                    Wracając do wątku, kto kogo ogłupia, to myślę jednak, że wine ponoszą media, bo po pierwsze schlebiają najniższym gustom w walce o reklamę proszku do prania czy proszku do pieczenia, po drugie – one kształtuja takie gusty i takie potrzeby. Kiedyś w ogóle nikomu nie przyszło do głowy, że można tracić czas oglądając powiększone wargi pani Górniak. A artysta jeśli ingerował w swoją urodę, to się tego wstydził, a nie leciał do mediów chwalić, no i kobiety czytaja takie bzdury i też chcą mieć wargi jak Górniak, faceci czytają i chcą żeby ich żony takie miały… Nakręca się spirala gównianych pragnień. To, co kiedyś było wstydliwe, teraz wystawiane jest na pokaz.

                    • kretyńskie czasy

                      Medialna papka pozwala swymi newsami z dupy, zapełnić mózgi bezkrytycznie słuchających/czytających i oglądających jełopów!!! i ta pogoń za tym co nosi/ma/ posiada jakaś gwiazdka – no totalna porażka!dziś jeśli ktoś chce zaistnieć potrzebuje tylko (mam wrażenie) odwagi by pokazać dupe a nie inteligencji, bo przecież inteligencja się nie sprzedaje licz się zysk, kasa i golizna… weszłam na portal o2 no newsy mnie …osłabiły masz Łukasz rację świat idzie w złym kierunku!

                    • kretyńskie czasy

                      No tak, tyle tylko, że byle jaka dupa też już nikogo nie interesuje, teraz to musi być megadupa, dupa do księgi rekordów Guinnessa, bo przecież każdy się z gołym dupskiem pcha na szkło.

                    • kretyńskie czasy

                      tia, najlepiej jak to są nie cycki a balony, bo zwykłe cycki też już się gawiedzi znudziły.

                    • kretyńskie czasy

                      albo jednym i drugim… wiecie przeraża też fakt, że nawet jeśli nie chcemy i sie wzbraniamy zawsze jakiś odłam nas też wpada w te sidła…

                    • kretyńskie czasy

                      No dobra, byla dupa i cycki, to teraz pora na cipke. Pamietacie proces Dody wytoczony jakiemus brukowcowi ktory pokazal jej cipke, a ona twierdzila ze to nie jest jej cipka tylko jakas fotoszopowa sciema, bo jej cipka wyglada inaczej czy cos w tym stylu? Usmialem sie do lez.

                    • kretyńskie czasy

                      hahah no to mamy newsa może trza by go do jakiegoś brukowca sprzedać… tak sie zapewne te wieści tworzy 😛

                    • kretyńskie czasy

                      baba z babą a to … ja bardzo przeciw nie będę a jak czasami da rade się zamienić to już ogółem rewelka 😛

                    • kretyńskie czasy

                      tia balon – sylikon, usta – sylikon, posladki, puliczki sylikon, twarz botoks…. masakra a ja mam do dodania tylko tyle to co „IDEALNE JEST NUDNE TO CO NATURALNE JEST CIEKAWE” :)

              • kretyńskie czasy

                Acha, a wstyd mi przede wszystkim przed moimi dziecmi. Moj syn za rok zdaje mature, no i pewnie jakies studia trzeba wybrac, w czym mu oczywiscie kibicuje. Opowiadam jak to fajnie bylo, jacy ludzie super i w ogole awangarda. A tu na Juwenaliach disco-polo studenciaki puszczaja… No po prostu rece opadaja…

    • co za czas

      Pierwszy krok- nie oglądać telewizji. Nigdy. Drugi- olewać plotkarskie portale(Masłowska czytała, nałogowo, inspirowała się nimi- może dlatego jej nowej książki nie da się czytać?) Trzeci- czytać książki- nieważne jaka tematyka- byle dużo. I już cegiełka do samodzielnego myślenia jest.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

18 listopada 2018 o godz. 09:02

Kartka z podróży – Zegaani

14 Zagaani (1)

Ukryty w lesie, na lekkim wzniesieniu, stoi stary klasztor Zegaani, a właściwie pozostałości po nim, czyli dwa kościoły, jeden z piątego, drugi z szóstego wieku. Freski wewnątrz są, niestety, znacznie późniejsze, pochodzą prawdopodobnie z XVI wieku. Klasztor jest częściowo ogrodzony, dostęp do niego jest otwarty, leży wśród drzew, kiedyś był to zapewne park. Porozrzucane gliniane amfory, kwewri, świadczą o produkcji wina.

17 listopada 2018 o godz. 08:31

Kartka z podróży – Wizyta w Numisi

Numisi 2018-11-06 09-18-57

Kilka lat temu Mikheil Giorgadze, wraz z żoną, Nuno, kupili stare ruiny na przedmieściach wioski Mukuzani, w Kachetii, w regionie znanym ze znakomitych win. Chciał tu postawić niewielki zajazd – pensjonat i restaurację. Przy usuwaniu cegieł odkryli 33 stare kwewri, które mają podobno ponad 500 lat i piwnice na wino, w których utrzymuje się stała temperatura 15 stopni. Postanowił uporządkować teren założyć własną winiarnię i muzeum. Zebrał masę pamiątek, nie tylko związanych z winiarstwem, ale także ogólnie z kulturą ludową regionu.

16 listopada 2018 o godz. 21:13

Rosyjska apokalipsa

„Wódka jest podobna do piosenki. Piosenka może mieć byle jakie słowa i prosta melodię, lecz ich połączenie (jak spirytusu z wodą) może piosenkę zamienić w szlagier”. ~Wiktor Jerofiejew

16 listopada 2018 o godz. 08:46

Kartka z podróży – Wizyta w Georgian Wine & Spirits

SONY DSC

Firma Georgian Wine & Spirits (GWS) powstała w 1993 roku na przedmieściach Telavi, na bazie dawnych radzieckich zakładów Telavi 2, które działały od 1976 roku. Mają 400 ha winnic w regionie Kachetii (m.in. w DOC Mukuzanii oraz Tsinandali, Tvishi, Napareuli, Kindzmarauli, Khvanchkara czy Akhasheni), ale dodatkowo skupują winogrona. Aż 70% upraw, to szczepy lokalne. Około 280 ha zajmują nasadzenia czerwonych winogron – głównie saperavi, resztę białe, poza szczepami europejskimi są to: rkatisteli, mtsvane czy tsolikouri. Właścicielem GWS są szwedzcy inwestorzy, którzy mają także znaną gruzińską winiarnię Mukhrani. W Polsce wina GWS są w ofercie Vininova.

15 listopada 2018 o godz. 08:34

Kartka z podróży – Wizyta w Shalauri

Shalauri 2018-11-05 13-10-58

Położona kilka kilometrów za Telavi, przy drodze do Tsinandali, malutka winnica Shalauri powstała w 2013 roku. Mają tylko 2 ha, ale jakież tu robią wybitne wina! Wyłącznie z kwewri, żadnych beczek, żadnych europejskich winifikacji. Wszystko po bożemu, to znaczy po gruzińsku. Ich rkatsiteli ma smak miodu, mtsvane pachnie jak rieslingi późnego zbioru, pomarańczowe khikhvi jest jak polne kwiaty i agrest. Mają dwa rodzaje saperavi, bardzo wytrawne i taniczne oraz niemal słodkie, ale nie w stylu win Kindzmarauli, to jest słodycz soczystej czarnej porzeczki, fig i wędzonej śliwki. W niewielkiej piwnicy na tyłach domu wkopane są kwewri, w drugiej piwnicy leżakują wina w butelkach, jest też jedna izba zamieniona na winiarnię, tu także są kwewri. Chacha ze swoich wytłoków destylują u sąsiada, ma aromat dojrzałego słonecznika. Produkty nie są bynajmniej tanie, butelka 30-40 lari.

14 listopada 2018 o godz. 08:23

Kartka z podróży – Twierdza Chailuri

07 Chailuri 2018-11-04 11-36-26

Stanąłem przy głównej drodze wiodącej z Tbilisi do Kachetii, zaraz za winiarnią KTW, dokąd każdego dnia przyjeżdżają autokary pełne Rosjan, którzy wypijają wprost ze stalowych tanków zasiarczone, bardzo młode i bardzo podłe wina. Stanąłem, bo tu cisza i spokój, a chwilę wcześniej musiałem przebijać się przez rosyjską ciżbę, żeby kupić butelkę wina kisi i kompot z owoców fejhoa w sklepiku firmowym KTW. Mają tam nie tylko wstrętne wina, ale Rosjan Gruzini prowadzą prosto do cystern, i poją paskudztwem ku własnej uciesze, zwłaszcza, że Rosjanie chwalą, siarka i kwas im nie przeszkadzają. Stanąłem tu, gdyż na lewym brzegu rzeki stoi sporych rozmiarów twierdza Chailuri (znana też jako Niakhura). Bastion jakich w Europie wiele, typowy dla fortyfikacji osmańskich. Pierwotna twierdza powstała tu w późnym średniowieczu i wraz z drugą fortyfikacją – Monavi – strzegła przejścia przez wąwóz Iori w stronę Tbilisi. Miała trzy pietra i dwie bramy. Zniszczona w 1801 roku, podczas walk o niepodległość Gruzji, odbudowana w latach 80. XX wieku, dziś częściowo porośnięta trawą. W sumie, nic ciekawego, punkt na mapie, chwila odpoczynku pomiędzy jedną winiarnią a drugą. Nieciekawe miejsca też potrafią jednak cieszyć, gdy świeci słońce, za plecami masyw Kaukazu, z lewej strony winnica, a powietrze wypełnia przyjemny zapach wypalanej za płotem trawy.

13 listopada 2018 o godz. 09:54

Kartka z podróży – Wizyta w Château Mukhrani

Mukhrani 2018-11-03 16-32-57

Obecna firma powstała w 2002 roku, powołana przez inwestorów ze Szwecji, którzy są też właścicielami firmy Georgian Wines & Spirits w Kachetii. W 2007 roku rozpoczęła działalność nowoczesna winiarnia połaczona z destylarnią chacha. Nazwa nawiązuje do najważniejszej gruzińskiej dynastii książęcej, która panowała od początku XVI do XIX wieku. Wspaniały pałac Mukhrani – dostępny dla zwiedzających – jest tu restauracja, a jednocześnie zakład produkcyjny – winiarnia i destylarnia, a w piwnicach znajduje się 60 tys. beczek z winem. Większość starzenia odbywa się we francuskim dębie. Mury zapewniają stała temperaturę 15 stopni Celsjusza. Piwnice powstały w 1878 roku, château zostało zaprojektowane przez francuskiego architekta. Była tu letnia posiadłość Romanowów. W piwnicach są kwewri, które mają 150 lat i pamiętają czasy założyciela winiarni, Ivana Mukhranbatoni. Ivan produkował w XIX wieku 1,2 mln l wina rocznie.

12 listopada 2018 o godz. 09:11

Kartka z podróży – Wizyta w destylarni Askaneli Brothers i Jimsher

Askaneli Brothers 2018-11-02 15-45-36

Na przedmieściach Tbilisi ulokowana jest nowoczesna winiarnia i destylarnia Askaneli Brothers. Właścicielami firmy są bracia Gocha i Jimsher Chkhaidze, nazwa Askaneli pochodzi od wioski Askana w prowincji Guria. Wedle ludowej opowieści niejaki Antimoz Askaneli zbudował tutaj piwnicę pełną kwewri do produkcji wina. Faktem jest, że we wsi można odnaleźć kwewri, które pochodzą z lat 80. XIX wieku.

11 listopada 2018 o godz. 15:56

Kartka z podróży – Come back to Tbilisi

SONY DSC

Trzeci raz jestem w Tbilisi. Zaliczyłem już trzy pory roku – lato, jesień i zimę. Nieodmiennie miasto tętni życiem. Zawsze w kolorach oferowanych na straganach owoców – granatów, szaronów, pomarańczy, zielonych fig oraz zwisających wszędzie poskręcanych, wypełnionych orzechami, churcheli. Nieodmiennie pachnie winogronami. Kuszą wine-bary i bazary. W dawnych tureckich łaźniach kwitnie rozpusta, damy wprawdzie nie mają dostępu do kapiących się panów, co jednak nie przeszkadza alfonsom by prezentować całe katalogi ze zdjęciami oczekujących prostytutek. Gorąca miłość po gorącej parowej kąpieli, do tego sto gram rozgrzewającej chacha i zawał jak w banku.

8 listopada 2018 o godz. 14:18

Gin – Świat wykwintnych alkoholi

Jeden destylowany prawdopodobnie w najmniejszym alembiku pod słońcem, inny z dodatkiem surowego mięsa wołowego, a jeszcze inny z dodatkiem soku wiśniowego. Po takim opisie trudno stwierdzić, że chodzi o gin, a jednak właśnie ten trunek jest bohaterem najnowszej książki Łukasza Gołębiewskiego. Podobnie jak producenci perfum, tak i my, czytelnicy jesteśmy zaproszeni do świata zapachów, aromatów, bo i trunek nad wyraz aromatyczny. Z jednej strony wymagający użycia raptem paru składników, więc najbardziej typowych: jałowca, dzięgla, kolendry czy kosaćca, z drugiej zachwycający ich mnogością (liczba dwucyfrowa), a zarazem zaskakujący efektem końcowym. Gin ma wiele twarzy i wiele odsłon. Choć historia ginu jest troszkę okrojona i dość zwięzła, największe pole do popisu daje przegląd jałowcówek zgromadzonych na kolejnych stronach książki. Czytając opisy tychże odnosimy wrażenie, że owszem nastąpił swoisty renesans ginu, co powinno cieszyć, ale z drugiej strony mamy do czynienia z postępującą osobliwością receptur, co jednakowoż daje pewność, że o ginie jeszcze nie raz usłyszymy i posmakujemy w przyszłości naprawdę ciekawe, nieszablonowe trunki.