16 września 2018 o godz. 09:00

Kartka ze Speyside – Royal Lochnagar

Royal Lochnagar11
Royal Lochnagar jest pięknie położona, w dolinie rzeki Dee, na tym samym jej brzegu, co królewska letnia rezydencja, zamek Balmoral. Bliskość zamku i królewskich ogrodów sprawia, że destylarnia jest chętnie odwiedzana przez turystów, pomimo tego, że sama whisky nie jest dobrze znana. Marka należy do Diageo. Jest to niewielka destylarnia, o iście królewskim charakterze, co jest podkreślane co chwila podczas wizyty. Niestety, jak we wszystkich destylarniach Diageo, nie wolno podczas zwiedzania robić zdjęć.


Powstała w 1823 roku z inicjatywy Jamesa Robertsona. Geograficznie przynależy do regionu Highland. Pierwsza destylarnia powstała przy wiosce Glen Geardan, ale ta spłonęła w 1826 roku i Robertson wybudował drugą, kawałek dalej, u podnóża góry Lochnagar. Los chciał jednak, że i tą doszczętnie zniszczył pożar w 1941 roku. Trzeci raz destylarnia Lochnagar powstała w jeszcze innym miejscu, na drugim brzegu rzeki Dee niż dwie pierwotne i tu trwa do dzisiaj – od 1845 roku. Budowę sfinansował John Begg, który w 1848 roku uzyskał od księcia Alberta zamówienia na królewski dwór. Od tamtej pory destylarnia ma w nazwie dumne słowo „Royal”, podobnie jak Royal Brackla i nieistniejąca już Glenury Royal. Pozostawała w rękach rodziny Begg do 1916 roku, kiedy to przejął ją John Dewar & Sons. Od 1925 roku była własnością konglomeratu Distillers Company Limited (DCL). Obecnie w rękach Diageo.
Jako jedna z nielicznych już szkockich destylarni, Royal Lochnagar stosuje tradycyjne zacieranie w otwartej kadzi, o pojemności 5,4 tony. Są tu trzy kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej, dwie do krótszej fermentacji, która trwa ok. 70 godzin i jedna do bardzo długiej fermentacji – 110 godzin. – Długa fermentacja daje naszej whisky charakterystyczne aromaty trawy i zielonych jabłek – opowiada Ken Ranken. Royal Lochnagar dysponuje jedynie parą alembików – wash still ma pojemność 7410 l, a spirit still – 5450 l. Stosowany jest tutaj tradycyjny i coraz rzadziej spotykany system skraplania spirytusu zwany warm tube condenser, jest to zanurzona w zimnej wodzie długa miedziana wężownica. Serce destylacji ma ok. 75%. Odbiór spirytusu kontrolowany jest ręcznie. Tygodniowo robią tylko cztery zaciery, co przekłada się na 16 destylacji i ok. 24 beczki w tygodniu. Roczna produkcja to ok. 450 tys. l. We własnym, niewielkim magazynie mają tylko ok. tysiąc beczek, reszta leżakuje w magazynach destylarni Glenlossie. Stosują w większości beczki po sherry oloroso i nie butelkują whisky młodszych niż dwunastoletnie. Napełnianie beczek odbywa się ręcznie, alkohol trafia do dębu z mocą 63,5%.
New Make Spirit o mocy 70% ma w aromacie sporo jabłek, w ustach jest słodki i niezwykle delikatny – jabłka i wanilia, prawie nie czuć ziarna. Klasyczna wersja Royal Lochnagar 12YO (43%) to w aromacie: wanilia, rodzynki, czekolada mleczna. W smaku nieco drożdży, gruszki, jabłka, rodzynki. W finiszu ciasto z rodzynkami. Dostępna tylko w destylarni Royal Lochnagar Distillery Exclusive Bottling (48%) ma bardzo jabłkowy aromat, poza tym rodzynki, daktyle. W smaku dużo słodyczy, bakalii, w finiszu skóra i orzechy oraz bardzo dużo przyjemnych jabłek. Inne edycje z ostatnich lat to: Royal Lochnagar 30YO Rare Malts – destylowana w 1974 roku, Selected Reserve z 2007 roku, finiszowana w beczkach po moskatelu Distiller’s Ediition z 2008 roku, Manager’s Choice z 1994 roku oraz najstarsza – Royal Lochnagar 36YO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

10 grudnia 2018 o godz. 08:44

Wizyta w Palírna Samotišky

Samotisky (6)

Na obrzeżach Ołomuńca w 1996 roku została otwarta nowoczesna destylarnia przetwarzająca owoce – Palírna Samotišky. Lokalni sadownicy mogą tu przedestylować własne owoce, ale firma ma w ofercie także pięć własnych destylatów oraz prowadzi skład podatkowy.

9 grudnia 2018 o godz. 18:38

Wizyta w destylarni Palírna U Zeleného Stromu

U Zeleneho Stromu 2018-11-28 10-47-59

Uwieczniona na etykietach data założenia firmy, to 1518 rok. To by znaczyło, że Palírna U Zeleného Stromu (Gorzelnia Pod Zielonym Drzewem) jest najstarszą destylarnią nie tylko w Czechach, ale w ogóle na świecie. Na pewno są drugim pod względem wielkości producentem mocnych alkoholi w Czechach, po Stocku. Co do historii, to jak zwykle sporo tu marketingu, ale oficjalnie w 2018 roku świętowali pięćsetlecie, wypuszczając m.in. bardzo limitowaną edycję wódki Stará Myslivecká, która leżakowała przez osiem lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Na rynek trafiło 299 numerowanych karafek.

9 grudnia 2018 o godz. 15:49

Porady markiza z Griñón

„Dobre wino jest sztuką, która rozkwita wraz z wolnością; dobre wino jest zatem radosną esencją wolności” (Carlos Falcó „Wino. Porady markiza z Griñón)

7 grudnia 2018 o godz. 16:38

Znów u Jana Kleinera

Jan Kleiner 2018-11-28 21-27-19

Wizyty u Jana Kleinera zawsze są dużym wydarzeniem. Jest to arcymistrz destylacji, z owocowej pulpy potrafi wyczarować cuda. Od mojej poprzedniej wizyty bardzo dużo się tutaj zmieniło. Przede wszystkim Jan nie jest już właścicielem destylarni, sprzedał ją w 2017 roku grupie Palírna U Zeleného Stromu. – Tak jest łatwiej, nie muszę martwić się o podatki, urzędników celnych, sprawy papierkowe. Skupiam się na tym, co lubię najbardziej, czyli na produkcji alkoholu – mówi Jan Kleiner. W destylarni w Žešov urządził elegancką przestrzeń degustacyjną w leżakowni. Sprzedał dwa aparaty destylacyjne i teraz ma jeden, ale nowe wkrótce zostaną uruchomione w pobliskim Prostějov, gdzie swój zakład produkcyjny ma Palírna U Zeleného Stromu. Tam też napełniane będą nowe beczki. W starej destylarni pozostaną beczki do eksperymentów, dodatkowego finiszowania – np. beczki po koniaku, porto czy sherry.

6 grudnia 2018 o godz. 17:09

Recenzja „Irlandzkiej Whiskey” w „Rynkach Alkoholowych”

W grudniowym numerze „Rynków Alkoholowych” ukazała się recenzja książki Łukasza Gołębiewskiego pt. „Irlandzka Whiskey” (M&P, Marki 2017). Autor recenzji pisze:

5 grudnia 2018 o godz. 17:20

Jeszcze o wodzie i winie

„Wino pobudza do śpiewu, woda w winie do gniewu”. ~Peter Matuška

4 grudnia 2018 o godz. 22:49

Nowy numer „Aqua Vitae”

AV_cover 24

Ukazał się nowy numer (6/2018) magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”. Zapraszamy do lektury.

4 grudnia 2018 o godz. 13:54

Winna latorośl

„Nie znam niczego poważniejszego na tym padole niż uprawa winorośli”. ~Voltaire

3 grudnia 2018 o godz. 13:54

Lepiej niż wodę w wino :) Alchemia

„Najgorsze wina zawsze można przedestylować na najlepsze wódki”. ~Thomas Jefferson

2 grudnia 2018 o godz. 21:21

Przyjaźń i wino

„Starzy przyjaciele są jak stare wina: tracą drapieżność, ale zyskują łagodne ciepło”. ~Charles-Augustin Sainte-Beuve