5 października 2018 o godz. 17:50

Kartka z podróży – Winnice Hétszőlő i piwnice Rakoczego

Tokaj Hetszolo-012
Tokaj Hétszőlő to jeden z największych, najbardziej utytułowanych producentów win tokajskich, obecny na polskim rynku poprzez import firmy Vininova. Winnice rozciągają się pod górą Tokaj, zajmując powierzchnię 55 ha. Zostały założone w 1502 roku przez rodzinę Garai. Wówczas było to siedem osobnych parceli, które z czasem zostały połączone. Ich właścicielami byli na przestrzeni wieków m.in.: Gáspár Károli (tłumacz Biblii na język węgierski), Gábor Bethlen, książę Transylwanii czy rodzina Rákóczi. W okresie CK Monarchii były cesarskimi winnicami Habsburgów. Po pierwszej wojnie światowej przejęte przez państwo. Przez wszystkie wieki słynęły z szlachetnej pleśni, która pokrywa dojrzewające na zboczach góry winogrona i służy do produkcji najlepszych tokajskich win aszú.


W 1991 roku winnice zostały wykupione przez francuskich inwestorów, firmę Grands Millésimes, która przejęła także inne historyczne miejsce – słynne piwnice rodziny Rákóczi w centrum miasteczka Tokaj wraz z pałacem rodów Rákóczi-Dessewffy. Kolejnym właścicielem został w 2009 roku Michel Reybier, który posiada też m.in. winnice w regionie Bordeaux.
Winnice Hétszőlő mają świetną ekspozycję na słońce. Gleba jest tu lessowa, osadzona na wulkanicznej skale. Mikroklimat tworzy nie tylko góra Tokaj, lecz także zbieg rzek Tisa i Bodrog. Szlachetna pleśń, czyli botrytis cinerea, ma tu idealne warunki. Nasadzenia to głównie furmint (73%), a także hárslevelű (18%), kövérszőlő (5%) i muscat (2%). Produkowane z nich wina tokajskie, to nie tylko wykwintne aszú, ale też równie wyśmienite fordítás czy szamorodni.
Wina Hétszőlő dojrzewają w stałej temperaturze piwnic (ok. 10 stopni) w beczkach wykonanych z węgierskiego dębu z gór Zemplén, zrobionych przez lokalnych bednarzy.
Historyczne piwnice Rakoczych to największa atrakcja turystyczna Tokaju. Otwarte są dla zwiedzających codziennie poza poniedziałkami, choć lepiej wcześniej zadzwonić i upewnić się, czy nie ma jakiejś grupy, która zarezerwowała zwiedzanie i degustację. Zbudowane w XV wieku, były własnością królewską i cesarską. Jest tu imponujących rozmiarów podziemna sala rycerska o długości 28 m, szerokości 10 m i wysokości 5 m. W atmosferze licznych toastów został tutaj koronowany w 1526 roku Jan Zápolya, przywódca powstania przeciwko Habsburgom i mąż Izabeli Jagiellonki. Dziś jest to miejsce spotkań degustacyjnych, a w piwnicach przechowywane są tysiące archiwalnych, starych butelek z winami tokajskimi, które warte są miliony. Jest tu także największa na Węgrzech beczka, służąca od 1911 roku jako kadź fermentacyjna, o pojemności 25560 l.
Poza kolekcjami win firma Tokaj Hétszőlő ma w ofercie także mocne alkohole. Klasyczne węgierskie pálinki, które robione są z wytłoczyn pozostających po tłoczeniu winogron na wina, a także własnych owoców (z własnych sadów na tym samym wzniesieniu, które zajmują winnice), przetwarzane w destylarni Szicsek – m.in. z wiśni, czereśni czy śliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

10 grudnia 2018 o godz. 08:44

Wizyta w Palírna Samotišky

Samotisky (6)

Na obrzeżach Ołomuńca w 1996 roku została otwarta nowoczesna destylarnia przetwarzająca owoce – Palírna Samotišky. Lokalni sadownicy mogą tu przedestylować własne owoce, ale firma ma w ofercie także pięć własnych destylatów oraz prowadzi skład podatkowy.

9 grudnia 2018 o godz. 18:38

Wizyta w destylarni Palírna U Zeleného Stromu

U Zeleneho Stromu 2018-11-28 10-47-59

Uwieczniona na etykietach data założenia firmy, to 1518 rok. To by znaczyło, że Palírna U Zeleného Stromu (Gorzelnia Pod Zielonym Drzewem) jest najstarszą destylarnią nie tylko w Czechach, ale w ogóle na świecie. Na pewno są drugim pod względem wielkości producentem mocnych alkoholi w Czechach, po Stocku. Co do historii, to jak zwykle sporo tu marketingu, ale oficjalnie w 2018 roku świętowali pięćsetlecie, wypuszczając m.in. bardzo limitowaną edycję wódki Stará Myslivecká, która leżakowała przez osiem lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Na rynek trafiło 299 numerowanych karafek.

9 grudnia 2018 o godz. 15:49

Porady markiza z Griñón

„Dobre wino jest sztuką, która rozkwita wraz z wolnością; dobre wino jest zatem radosną esencją wolności” (Carlos Falcó „Wino. Porady markiza z Griñón)

7 grudnia 2018 o godz. 16:38

Znów u Jana Kleinera

Jan Kleiner 2018-11-28 21-27-19

Wizyty u Jana Kleinera zawsze są dużym wydarzeniem. Jest to arcymistrz destylacji, z owocowej pulpy potrafi wyczarować cuda. Od mojej poprzedniej wizyty bardzo dużo się tutaj zmieniło. Przede wszystkim Jan nie jest już właścicielem destylarni, sprzedał ją w 2017 roku grupie Palírna U Zeleného Stromu. – Tak jest łatwiej, nie muszę martwić się o podatki, urzędników celnych, sprawy papierkowe. Skupiam się na tym, co lubię najbardziej, czyli na produkcji alkoholu – mówi Jan Kleiner. W destylarni w Žešov urządził elegancką przestrzeń degustacyjną w leżakowni. Sprzedał dwa aparaty destylacyjne i teraz ma jeden, ale nowe wkrótce zostaną uruchomione w pobliskim Prostějov, gdzie swój zakład produkcyjny ma Palírna U Zeleného Stromu. Tam też napełniane będą nowe beczki. W starej destylarni pozostaną beczki do eksperymentów, dodatkowego finiszowania – np. beczki po koniaku, porto czy sherry.

6 grudnia 2018 o godz. 17:09

Recenzja „Irlandzkiej Whiskey” w „Rynkach Alkoholowych”

W grudniowym numerze „Rynków Alkoholowych” ukazała się recenzja książki Łukasza Gołębiewskiego pt. „Irlandzka Whiskey” (M&P, Marki 2017). Autor recenzji pisze:

5 grudnia 2018 o godz. 17:20

Jeszcze o wodzie i winie

„Wino pobudza do śpiewu, woda w winie do gniewu”. ~Peter Matuška

4 grudnia 2018 o godz. 22:49

Nowy numer „Aqua Vitae”

AV_cover 24

Ukazał się nowy numer (6/2018) magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”. Zapraszamy do lektury.

4 grudnia 2018 o godz. 13:54

Winna latorośl

„Nie znam niczego poważniejszego na tym padole niż uprawa winorośli”. ~Voltaire

3 grudnia 2018 o godz. 13:54

Lepiej niż wodę w wino :) Alchemia

„Najgorsze wina zawsze można przedestylować na najlepsze wódki”. ~Thomas Jefferson

2 grudnia 2018 o godz. 21:21

Przyjaźń i wino

„Starzy przyjaciele są jak stare wina: tracą drapieżność, ale zyskują łagodne ciepło”. ~Charles-Augustin Sainte-Beuve