9 marca 2017 o godz. 19:29

Kartka z podróży (7) Midleton

_DSC7799
Ogromny kombinat Midleton w Cork jest największym producentem irlandzkiej whiskey. Do dziś tu powstaje większość trunków, nawet jeśli na etykiecie widnieje niezależny producent. Ta gigantyczna destylarnia powstała w wyniku decyzji o połączeniu sił trzech dużych producentów: Jameson, Powers i Cork Distilleries Company. Powstała jedna destylarnia wielu różnych whiskey zwana Irish Distillers, od 1988 roku należąca do koncernu Pernod Ricard. Na przestrzeni lat powstawały tu tak znane marki jak: Jameson, Powers, Paddy (sprzedane w 2016 roku amerykańskiej grupie Sazerac) czy Midleton. Tu powstają też m.in. whiskey: Tullamore Dew (marka należy do William Grant & Sons), Redbreast, Green Spot czy Yellow Spot i wiele innych.


Historia nowego zakładu w Midleton zaczyna się w 1966 roku, choć w tym miejscu działała destylarnia już podobno w XVII wieku. Najstarszy istniejący do dziś budynek pochodzi z 1794 roku i został wybudowany jako młyn. W latach 1803-1821 były tu koszary wojskowe, a od 1825 roku działała tu destylarnia whiskey, którą założyli bracia James, Daniel i Jeremiah Murphy. Do dziś zachowało się wiele maszyn z tamtych lat, w tym ogromna maszyna parowa zasilająca gorzelnię z 1834 roku czy stare alembiki, będące jednocześnie ostatnimi, jakie wyprodukowano w Irlandii. Jest wśród nich największy alembik świata, o pojemności blisko 144 tys. l. Ten kolos powstał w 1825 roku, był opalany węglem i każdego dnia zużywał cztery tony węgla. Zachowały się też stare drewniane kadzie fermentacyjne i zacierne, stare żarna do mielenia ziarna czy jeden z kominów dawnego zakładu, postawiony w 1845 roku.
Destylarnia braci Murphy w Midleton, zwana James Murphy and Co., produkowała ponad 1,5 mln spirytusu rocznie. W 1867 roku w wyniku fuzji i przejęć, powstał wielki konglomerat Cork Distilleries Company, obejmujący – poza zakładem James Murphy and Co. także takie gorzelnie whiskey z regionu Cork jak: North Mall, The Green, Watercourse czy Daly’s. Najważniejsza marką whiskey, która powstawała w XIX wieku w Midleton, była whiskey Paddy.
Ogromny kryzys w jakim pogrążała się irlandzka whiskey sprawił, że poza zakładem w Midleton wszystkie gorzelnie z grupy Cork Distilleries Company stopniowo były likwidowane lub wygaszano w nich produkcję (jak w North Mall). W 1966 roku właściciele dwóch znanych dublińskich destylarni – John Jameson & Son oraz John Power & Son – wspólnie z Cork Distillery Company utworzyli Irish Distillers Group. Konsolidacja była niezbędnym krokiem by przetrwać, popyt na irlandzką whiskey poza Irlandią był znikomy, w samej Irlandii lepiej sprzedawały się piwa Guinness i Kilkenny, zaś koszty rosły. Destylarnie Jameson i Powers działały w centrum Dublina, przy bardzo wysokich kosztach. Rozpoczęto budowę nowej destylarni w Midleton. Zakład znany jako New Midleton Distillery zaczął destylować w 1975 roku. Pomysł był taki, by w jednym miejscu wytwarzać whiskey o zróżnicowanych recepturach, tak by można było kontynuować historyczne marki. Postawiono trzy zestawy alembików do tradycyjnej irlandzkiej trzykrotnej destylacji pot still (po 75 tys. l każdy – łącznie jest ich dziewięć), ale i trzy kolumny do bardziej wydajnej destylacji ciągłej do whiskey blendowanych, przy czym w tamtych czasach już większość irlandzkiej produkcji stanowiły tańsze w produkcji blendy. Zainwestowano na przestrzeni lat łącznie ponad 200 mln euro w rozbudowę Midleton Distillery, zbudowano też ogromne magazyny do przechowywania beczek w sąsiednim Dungourney. Powstało muzeum i centrum dla zwiedzających zwane Jameson Experience. Od 2013 roku działa w Midleton Irish Whiskey Academy. Roczne moce produkcyjne Midleton to ok. 65 mln l, to jedna z najlepiej wyposażonych destylarni na świecie i bezwzględnie największa w Irlandii. W 2016 roku rozszerzono produkcję o kolejne trzy niewielkie alembiki, tworząc nową w pełni wyposażoną butikową destylarnię – dla celów eksperymentalnych oraz na potrzeby specjalnych edycji whiskey.
W 2017 roku poszerzono ofertę whiskey, dodając do dotychczasowych marek blendów i pot still (przede wszystkim Jameson i Powers oraz Midleton), także whiskey single malt i single grain. Powstała nowa linia whiskey – Method and Madness. Oprócz wielu marek whiskey w Midleton powstaje też Cork Dry Gin – popularny irlandzki gin, produkowany od 1793 roku. Jest to najlepiej sprzedawany gin w Irlandii, choć praktycznie poza Irlandia niemal nieznany. Jest tu też produkowana najlepiej sprzedawana w Irlandii wódka czysta – Huzzar.
Wizyta w Jameson Experience to unikatowa okazja do poznania praktycznie całego starego kompleksu destylarni Old Midleton, czyli tego, co działało przez 150 lat – od 1825 do 1975 roku. Można też zwiedzać nową butikową destylarnię i spróbować new make spirit. To też niepowtarzalna okazja by poznać szeroką ofertę wytwarzanych tu whiskey. Przy centrum dla zwiedzających działa bar i restauracja, jest oczywiście wielki sklep z pamiątkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

24 maja 2017 o godz. 21:21

Homo homini lumpus

Człowiek człowiekowi lumpem.

20 maja 2017 o godz. 14:49

Xenna taniej w Ebookpoint

1180x419_targiwarszawa

Książki „Bandyci Rodriguez”, „Melanże z żyletką” i „Xenna moja miłość” w wersji elektronicznej można kupić taniej na Ebookpoint. Akcja promocyjna z okazji Warszawskich Targów Książki potrwa do 25 maja.

12 maja 2017 o godz. 15:47

El banda dziś w Warszawie

El Banda-No Mercy (5)

Dzisiaj w klubie Pogłos (Warszawa, ul. Burakowska 12) o godz. 19:00 zagrają: El Banda, po dłuższej nieobecności znów na scenie oraz olsztyński Produkt. Wstęp – 20 zł.

12 maja 2017 o godz. 00:06

Czas herkulesów

Czas herkulesów

To już dziewiąty tom z komisarzem Zygmuntem Maciejewskim w roli głównej. Wroński znów sięga do sportu, tym razem przedstawia środowisko zapaśników, a przy okazji homoseksualistów. Przedwojenny Chełm ma ambicje by stać się ważnym ośrodkiem przemysłowym, ma tu powstać centrala polskiej kolei. Trwają inwestycje budowlane, do miasta przyjeżdżają poszukujące pracy szumowiny, a lokalna policja ma braki kadrowe. W dodatku komendantem jest tu leniwy Józef Hejwowski, dawny przełożony Maciejewskiego. Panowie spotykają się na mało przyjemnym szczeblu, bo Maciejewski został wysłany z kontrolą jako oficer inspekcyjny. Dziwnym trafem w Chełmie spotyka nie tylko nielubianego dawnego przełożonego, któremu chętnie zagra na nosie, ale też kilka innych postaci znanych mu z dawnych lat. Jest też coraz więcej niewyjaśnionych morderstw. I tak zamiast kontrolą pracy policji, Maciejewski zajmuje się śledztwem.

29 kwietnia 2017 o godz. 20:21

Rock na Bagnie VII

plakat 2017

Rock na Bagnie VII odbędzie się w terminie 30 czerwca-1 sierpnia. Jak zwykle, na plaży miejskiej w Goniądzu. Wystąpią m.in.: Podwórkowi Chuligani, Bachor, Armia, Lao Che, Sexbomba, Sedes, Błękitny Nosorożec, The Corpse, Po Prostu, Wańka Wstańka and The Ludojades, Prawda, Farben Lehre, Sztywny Pal Azji, Booze and Glory.

29 kwietnia 2017 o godz. 20:14

Aqua Vitae 2/2017

AV_cover14

Ukazał się czternasty numer magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”. Zapraszamy do lektury.

13 kwietnia 2017 o godz. 20:20

Nowa edycja Rynku książki w Polsce

rkp2016 (1)

Nakładem Biblioteki Analiz ukazał się – z dużym opóźnieniem – „Rynek książki w Polsce 2016”. Kompendium wiedzy o polskim rynku wydawniczo księgarskim, a w nim: analiza zmian, prognozy rozwoju poszczególnych segmentów rynku wydawniczego, prezentacje największych firm z branży, liczne tabele i zestawienia, m.in. z wynikami badań czytelnictwa, danymi na temat wielkości produkcji wydawniczej, informacjami o nakładach książek, przegląd najważniejszych wydarzeń jakie zaszły na rynku wydawniczo-księgarskim w okresie 2015-2016, informacje o najważniejszych polskich targach książki oraz o instytucjach i organizacjach działających na rynku książki, kilkaset biogramów osób kształtujących polski rynek wydawniczy.

6 kwietnia 2017 o godz. 21:26

W „Magazynie Wino” o whisky

logo_Magazyn-Wino

W numerze 1/2017 dwumiesięcznika „Magazyn Wino” ukazał się panel degustacyjny „50 whisky dla wielbicieli wina”. Whisky wytypował i opisał Łukasz Gołębiewski – z różnych regionów, w różnych cenach i w różnym wieku, single malt, blended, irlandzkie czy amerykańskie. Zachęcamy do lektury.

6 kwietnia 2017 o godz. 20:38

Dezerter i El Banda w Uchu

8 kwietnia w klubie Ucho w Gdyni (ul. Świętego Piotra 2) zagrają Dezerter, El Banda oraz Gars. El Banda, która niedawno wznowiła działalność, nagrała EP „wściekłyszpaler”, natomiast Dezerter po 33 latach wznowił swój słynny singiel „Ku przyszłości”. Początek koncertu godz. 20.00. BILETY: 37 zł (przedsprzedaż) / 45 zł (w dniu koncertu).

6 kwietnia 2017 o godz. 20:27

Bogumił Rychlak recenzuje „Świat brandy”

5pliska_okladka_swiat_brandy

W numerze 6/2016 magazynu „Aqua Vitae” ukazała się recenzja Bogumiła Rychlaka z książki Łukasza Gołębiewskiego pt. „Świat brandy”.