9 marca 2017 o godz. 19:29

Kartka z podróży (7) Midleton

_DSC7799
Ogromny kombinat Midleton w Cork jest największym producentem irlandzkiej whiskey. Do dziś tu powstaje większość trunków, nawet jeśli na etykiecie widnieje niezależny producent. Ta gigantyczna destylarnia powstała w wyniku decyzji o połączeniu sił trzech dużych producentów: Jameson, Powers i Cork Distilleries Company. Powstała jedna destylarnia wielu różnych whiskey zwana Irish Distillers, od 1988 roku należąca do koncernu Pernod Ricard. Na przestrzeni lat powstawały tu tak znane marki jak: Jameson, Powers, Paddy (sprzedane w 2016 roku amerykańskiej grupie Sazerac) czy Midleton. Tu powstają też m.in. whiskey: Tullamore Dew (marka należy do William Grant & Sons), Redbreast, Green Spot czy Yellow Spot i wiele innych.


Historia nowego zakładu w Midleton zaczyna się w 1966 roku, choć w tym miejscu działała destylarnia już podobno w XVII wieku. Najstarszy istniejący do dziś budynek pochodzi z 1794 roku i został wybudowany jako młyn. W latach 1803-1821 były tu koszary wojskowe, a od 1825 roku działała tu destylarnia whiskey, którą założyli bracia James, Daniel i Jeremiah Murphy. Do dziś zachowało się wiele maszyn z tamtych lat, w tym ogromna maszyna parowa zasilająca gorzelnię z 1834 roku czy stare alembiki, będące jednocześnie ostatnimi, jakie wyprodukowano w Irlandii. Jest wśród nich największy alembik świata, o pojemności blisko 144 tys. l. Ten kolos powstał w 1825 roku, był opalany węglem i każdego dnia zużywał cztery tony węgla. Zachowały się też stare drewniane kadzie fermentacyjne i zacierne, stare żarna do mielenia ziarna czy jeden z kominów dawnego zakładu, postawiony w 1845 roku.
Destylarnia braci Murphy w Midleton, zwana James Murphy and Co., produkowała ponad 1,5 mln spirytusu rocznie. W 1867 roku w wyniku fuzji i przejęć, powstał wielki konglomerat Cork Distilleries Company, obejmujący – poza zakładem James Murphy and Co. także takie gorzelnie whiskey z regionu Cork jak: North Mall, The Green, Watercourse czy Daly’s. Najważniejsza marką whiskey, która powstawała w XIX wieku w Midleton, była whiskey Paddy.
Ogromny kryzys w jakim pogrążała się irlandzka whiskey sprawił, że poza zakładem w Midleton wszystkie gorzelnie z grupy Cork Distilleries Company stopniowo były likwidowane lub wygaszano w nich produkcję (jak w North Mall). W 1966 roku właściciele dwóch znanych dublińskich destylarni – John Jameson & Son oraz John Power & Son – wspólnie z Cork Distillery Company utworzyli Irish Distillers Group. Konsolidacja była niezbędnym krokiem by przetrwać, popyt na irlandzką whiskey poza Irlandią był znikomy, w samej Irlandii lepiej sprzedawały się piwa Guinness i Kilkenny, zaś koszty rosły. Destylarnie Jameson i Powers działały w centrum Dublina, przy bardzo wysokich kosztach. Rozpoczęto budowę nowej destylarni w Midleton. Zakład znany jako New Midleton Distillery zaczął destylować w 1975 roku. Pomysł był taki, by w jednym miejscu wytwarzać whiskey o zróżnicowanych recepturach, tak by można było kontynuować historyczne marki. Postawiono trzy zestawy alembików do tradycyjnej irlandzkiej trzykrotnej destylacji pot still (po 75 tys. l każdy – łącznie jest ich dziewięć), ale i trzy kolumny do bardziej wydajnej destylacji ciągłej do whiskey blendowanych, przy czym w tamtych czasach już większość irlandzkiej produkcji stanowiły tańsze w produkcji blendy. Zainwestowano na przestrzeni lat łącznie ponad 200 mln euro w rozbudowę Midleton Distillery, zbudowano też ogromne magazyny do przechowywania beczek w sąsiednim Dungourney. Powstało muzeum i centrum dla zwiedzających zwane Jameson Experience. Od 2013 roku działa w Midleton Irish Whiskey Academy. Roczne moce produkcyjne Midleton to ok. 65 mln l, to jedna z najlepiej wyposażonych destylarni na świecie i bezwzględnie największa w Irlandii. W 2016 roku rozszerzono produkcję o kolejne trzy niewielkie alembiki, tworząc nową w pełni wyposażoną butikową destylarnię – dla celów eksperymentalnych oraz na potrzeby specjalnych edycji whiskey.
W 2017 roku poszerzono ofertę whiskey, dodając do dotychczasowych marek blendów i pot still (przede wszystkim Jameson i Powers oraz Midleton), także whiskey single malt i single grain. Powstała nowa linia whiskey – Method and Madness. Oprócz wielu marek whiskey w Midleton powstaje też Cork Dry Gin – popularny irlandzki gin, produkowany od 1793 roku. Jest to najlepiej sprzedawany gin w Irlandii, choć praktycznie poza Irlandia niemal nieznany. Jest tu też produkowana najlepiej sprzedawana w Irlandii wódka czysta – Huzzar.
Wizyta w Jameson Experience to unikatowa okazja do poznania praktycznie całego starego kompleksu destylarni Old Midleton, czyli tego, co działało przez 150 lat – od 1825 do 1975 roku. Można też zwiedzać nową butikową destylarnię i spróbować new make spirit. To też niepowtarzalna okazja by poznać szeroką ofertę wytwarzanych tu whiskey. Przy centrum dla zwiedzających działa bar i restauracja, jest oczywiście wielki sklep z pamiątkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

14 listopada 2017 o godz. 23:38

Fynf und cfancyś

„Cały Zachód jest jak elektryczne wesołe miasteczko podłączone do prądu. Tak samo migające światełkami, bez względu na to, czy się weselisz, czy właśnie zdychasz w metrze”. ~Michał Witkowski

10 listopada 2017 o godz. 23:05

Udany eksperyment

20171110_213351-001

Wynik 0:0 w Warszawie w meczu z Urugwajem, ale mecz mógł się podobać. Dynamiczny, dużo akcji, dużo dalekich podań, jednocześnie efektywna gra obrony. Zagraliśmy w eksperymentalnym ustawieniu i z tak utytułowanym rywalem dawaliśmy sobie dobrze radę. Polska była w tym meczu lepsza, zwłaszcza w drugiej połowie stwarzaliśmy dużo sytuacji. Niestety, zabrakło skuteczności.

3 listopada 2017 o godz. 19:48

Nowe wydanie przewodnika po Albanii

albania light

W Wydawnictwie Pascal ukazało się nowe wydanie przewodnika po Albanii, którego jestem współautorem. Dwa poprzednie ukazały się: w 2013 roku w serii „Praktyczny Przewodnik” i w 2014 roku w serii „Przewodnik Ilustrowany”. Obecna edycja ukazała się w podręcznej, kieszonkowej, serii „Light”. Więcej informacji można znaleźć na stronie wydawnictwa Pascal: http://pascal.pl/albania-pascal-lajt,8,4814.html, ja tymczasem polecam zwiedzania Albanii, najbardziej niezwykłego zakątka Europy.

1 listopada 2017 o godz. 00:08

Kryzys w Hydrozagadce

SONY DSC

8 listopada w klubie Hydrozagadka (Warszawa, ul. 11 Listopada 25) zagra Kryzys, a wcześniej ID. Bilety: 25 zł w przedsprzedaży i 35 zł w dniu koncertu. Start – godz. 20.00.

31 października 2017 o godz. 19:35

Prowadź swój pług przez kości umarłych

„Najlepiej rozmawia się samemu ze sobą. Przynajmniej nie dochodzi do nieporozumień”. ~Olga Tokarczuk

26 października 2017 o godz. 00:53

Pierwsze urodziny Pogłosu

22712382_1889093428086292_4620225699089097730_o

26 października na Pierwszych urodzinach Pogłosu (Warszawa, ul. Burakowska 12) zagrają: The Stubs, Brudne Dzieci Sida i Bräinëater. Start – godz. 19.30, bilety – 20 zł.

18 października 2017 o godz. 18:21

Pijak

23195d99-62cf-4d42-8d0c-fb6cfc50e330

„Oczywiście piłem nie zawsze, właściwie to od niedawna zacząłem pić. Przedtem czułem wstręt do alkoholu, co najwyżej wypiłem kufel piwa, wino wydawało mi się kwaśne, a sam zapach wódki przyprawiał mnie o mdłości. Ale potem nadszedł czas, kiedy zaczęło mi się źle powodzić…” ~Hans Fallada.

8 października 2017 o godz. 20:39

Szampan na Narodowym

wc russia

Ostatni mecz w eliminacjach do Mistrzostw Świata w Rosji dostarczył kibicom sporo emocji. Błyskawicznie strzelona bramka Mączyńskiego, nieco przypadkowa, Zieliński strzelał niecelnie, ale stał tam Mączyński, nie patrzył, huknął, bramkarz mógł tylko patrzeć jak piłka wpada do siatki. Przez chwilę Czarnogóra próbowała podjąć równorzędną walkę, przeprowadzili trzy groźne akcje, ale w 17. minucie dostali drugi cios. Świetnie wypracował akcję Zieliński, wrzucił w pole karne Lewandowskiemu, a ten precyzyjnie podał do wbiegającego Grosickiego i 2:0.

8 października 2017 o godz. 13:55

W „Aqua Vitae” o książce „Irlandzka whiskey”

W numerze 5/2017 magazynu „Aqua Vitae” Bogumił Rychlak recenzuje najnowszą książkę Łukasza Gołębiewskiego pt. „Irlandzka whiskey”.

8 października 2017 o godz. 13:52

Irlandzka whiskey (2017)

cover_irish whiskey

Zamieszkujący tereny dzisiejszej Szkocji Piktowie malowali jeszcze na niebiesko ciała, kiedy Irlandczycy destylowali swój trunek. Po latach posuchy irlandzka whiskey wraca szturmem na światowe rynki. Obecnie jest najszybciej rosnącą kategorią alkoholi. Nowe destylarnie powstają każdego roku w każdym regionie wyspy. Książka jest pierwszym w języku polskim przewodnikiem po świecie irlandzkiej whiskey. Można ją wziąć ze sobą w podróż, mieć w kieszeni odwiedzając puby, słuchając takich pieśni jak „Whikey In The Jar” czy „Molly Malone”. Najpopularniejsze zespoły wykonujące irlandzki folk, to The Dubliners i The Pogues. Obydwie grupy mają własne whiskey! Książka przedstawia nie tylko whisky, lecz także zabytki i miejsca w Irlandii warte odwiedzenia, kiedy podróżujemy szlakiem starych i nowych destylarni.