Kartka z podróży (5) Nad rzeką Spey

Rzeka ma 172 km długości, meandruje dolinami, ma liczne odnogi i jest zasilana przez górskie strumienie. Wypływa z niewielkiego jeziora Spey, a do morza wpada w okolicy Kingston. Jest najszybciej płynącą rzeką Szkocji. W dolinie rzeki pasą się owce i krowy, wśród nich typowa dla regionu odmiana z długą grzywą opadającą na oczy, nazywana hippie-cow. Sarny, jelenie, masa królików, drapieżne ptactwo. Nieopodal Aberlour przez rzekę Spey przerzucony jest piękny wiktoriański most z XIX wieku, Craigellachie Bridge. Region wzdłuż rzeki Spey wraz z jej dopływami i odnogami, znany jest jako Speyside. Działa tu ok. 50 destylarni whisky, w tym dwóch największych producentów single malt – Glenfiddich i The Glelivet. Pełna lista producentów ze Speysida to: Aberlour, Allt-A-Bhainne, Auchroisk, Aultmore, Balmenach, Balvenie, BenRiach, Benrinnes, Benromach, Braeval, Cardhu, Cragganmore, Craigellachie, Dailuaine, Dalmunach, Dalwhinnie, Dufftown, Glenallachie, Glenburgie, Glendullan, Glen Elgin, Glenfarclas, Glenfiddich, Glen Grant, Glen Keith, Glenlivet, Glenlossie, Glen Moray, Glenrothes, Glen Spey, Glentauchers, Inchgower, Kininvie, Knockando, Linkwood, Longmorn, Macallan, Mannochmore, Miltonduff, Mortlach, Roseisle, Speyburn, Speyside, Strathisla, Strathmill, Tamdhu, Tamnavulin, Tomintoul, Tormore, a do tego destylarnie zamknięte (czasem już wyburzone): Caperdonich, Coleburn, Convalmore, Dallas Dhu, Imperial, Parkmore czy Pittyvaich. A do tego kilka zakładów bednarskich, kilka zakładów kotlarskich i wiele innych związanych z branżą whisky. I, oczywiście bary oraz niezliczone festiwale whisky.
Najczęściej komentowane