6 marca 2017 o godz. 23:23

Kartka z podróży (4) Pozostałości The North Mall Distillery

220px-North_Mall_Cork_Barnard
Dawne budynki North Mall Distillery zajmowane są dziś przez Uniwersytet w Cork oraz szpital Mercy University, jest tu też park. Ulokowane nad rzeką Lee, kiedyś przybijały tu barki i zabierały beczki z whiskey. Sama destylarnia powstała w 1779 roku i działała do 1920 roku, kiedy częściowo zniszczył ją pożar. Później była tu linia butelkowania oraz magazyny whiskey, wykorzystywane przez Irish Distillers aż do 2007 roku.

Destylarnię założyli bracia Thomas i Francis Wise, którzy produkowali whiskey pod własnym nazwiskiem. Co ciekawe, bracia Wise zaadoptowali miejsce wcześniej zajmowane przez opactwo Świętego Franciszka. Była to duża fabryka, roczna produkcja sięgała rocznie ok. 1,5 mln l spirytusu. W 1867 roku rodzina Wise sprzedała destylarnię do Cork Distillers Company (CDC), która skupiła cztery destylarnie z Cork – poza North Mall także Daly’s, Green i Watercourse, a w 1868 roku również Murphy’s Distillery w Midleton, gdzie dziś produkowane są m.in. whiskey Jameson i Powers.
W szczytowym okresie, już pod egidą CDC, destylarnia North Mall produkowała prawie 2 mln l spirytusu rocznie i zatrudniała 250 robotników. Ich wiodącą marką była Wise’s Cork Old Pot Still Whiskey. Zakład pewnie rozwijałby się dalej, gdyby nie pożar w 1920 roku, który zniszczył dział produkcji. Ponieważ zbiegło się to w czasie z kryzysem irlandzkiej whiskey (prohibicja w USA, będącej głównym rynkiem zbytu), więc produkcji już nie wznowiono. Zakład pozostawał jednak własnością Irish Distillers do 2007 roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

23 lipca 2017 o godz. 21:27

Chory kraj

Przeczytałem coś takiego: https://wiadomosci.wp.pl/posel-stanislaw-pieta-wyjasnia-co-kupil-w-monopolowym-6146581173786241a. Akurat zaprzyjaźniony sklep i faktycznie nie tylko z alkoholem, ostatnio kupowałem tam wodę Borjomi w dobrej cenie. Ale żeby to był nawet zwykły monopolowy, to co za sensacja? Że też w kraju, w którym wódka jest narodowym trunkiem poseł nie może sobie bez wstydu kupić pół litra! Popieprzona jest polityka.

22 lipca 2017 o godz. 23:51

Casualties w Warszawie

SONY DSC

15 sierpnia o godz. 19.00 w klubie Pogłos (ul. Burakowska 12) wystąpią tuzy amerykańskiej sceny HC – The Casualties. Towarzyszyć im będą – Destroyers z Mińska oraz młody warszawski zespół Moron’s Morons. Bilety w przedsprzedaży 50 zł, w dniu koncertu 60 zł.

16 lipca 2017 o godz. 22:53

The Real McKenzies w Warszawie

SONY DSC

30 lipca o godz. 19.00 w klubie Pogłos (Warszawa, Burakowska 12) odbędzie się koncert legendy celtic punk, The Real McKenzies. Suportem będzie Molly Malone’s, folk-punkowy zespół z Giżycka. Real McKenzies promuje swoją nowa płytę „Two Devils Will Talk” oraz świętuje ćwierćwiecze działalności. Bilety: 40 zł w przedsprzedaży i 50 zł w dniu koncertu.

5 lipca 2017 o godz. 14:35

DIY Hardcore Punk Fest Vol. 13

17952646_1578852045479092_1955670499253516744_n

Od piątku w Gdyni (7-9.07), w Klubie Muzycznym Ucho (ul. Św. Piotra 2) odbędzie się DIY Hardcore Punk Fest Vol. 13. Tym razem wystąpi 17 kapel z Polski i zagranicy. W niedzielę w Gdańsku jeszcze tradycyjny after z kilkoma zespołami. Wstęp: 50 zł / 12 euro – dzień, 80 zł / 20 euro – dwa dni.

26 czerwca 2017 o godz. 17:51

Kartka z podróży – wizyta w destylarni Zanin

SONY DSC

Destylarnia założona w połowie XIX wieku przez Bortolo Zanina w Zugliano, dziś kierowana jest przez jego prawnuki. Widniejący w godle firmy 1895 rok odnosi się do pierwszego butelkowania grappy Zanin, destylarnia jednak istniała już wcześniej, a Bortolo sprzedawał grappę gościom swojej tawerny. Zaprzęg z beczkami grappy ciągnął biały koń, stąd też nazwa trunku – Cavallina Bianca. Do dziś to najważniejszy produkt firmy Zanin – grappa Cavallina, o niepowtarzalnym słodkim smaku, aromacie malin, porzeczek i wiśni. Jest to blend, w którym duży udział mają winogrona glera, bardzo popularne w rejonie Veneto, gdzie leży miasto Zugliano, robi się z nich wino prosecco. Grappy, likiery oraz brandy sprzedawane są pod markami: Zanin, Monte Sobotino, Le Opere, Maso Alto i Via Roma. Firma produkuje także wiele alkoholi pod markami sieci sklepów, marketów, dyskontów oraz private labels winiarni. Grappy destylowane są z kilkunastu odmian wytłoków, niektóre z nich leżakują przed rozlaniem do butelek nawet po 30 lat, poza tym produkowane jest także acquavite d’uva (wypalana z całych winogron) i klasyczna brandy San Faustino czy Monte Sobotino. Butelkują pod różnymi markami: wódkę, whisky, rum czy gin. Ważną część oferty stanowią słodkie likiery, m.in. czekoladowe (z pomarańczami lub z chilli), poza tym mają własne popularne włoskie likiery jak: limoncello, arancello, amaro czy sambuca, a także bardzo oryginalny likier Tajon, będący blendem grappy i winogronowej brandy. – Coraz więcej eksperymentujemy z beczkami, mieszamy destylaty z dębu, ale i z drewna wiśni czy kasztanowca. Zwłaszcza wiśnia jest bardzo ciekawa do starzenia grappy, dodaje jej dużo rześkości – mówił Silvestri Giuliano, menadżer do spraw sprzedaży w destylarni Zanin.

21 czerwca 2017 o godz. 23:30

Nowy numer „Aqua Vitae”

av_15_cover

Ukazał się piętnasty numer magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”. Zapraszamy do lektury.  

21 czerwca 2017 o godz. 22:53

Kartka z podróży – W sercu win prosecco

_DSC0383

Region Veneto może pochwalić się największą produkcją win we Włoszech, ponad 200 mln l rocznie, z czego 70% trafia na eksport. Jest tu aż 19 obszarów DOC. Region rozciąga się pomiędzy rzekami Adda i Piawa oraz od Jeziora Garda do wybrzeża Morza Adriatyckiego. Był porośnięty winoroślą już w czasach antycznych. Obecnie aż 30% winnic zajmuje merlot, choć nie powstają z niego wybitne wina. Inne ważne szczepy regionu Veneto to: glera, garganega, corvina veronese, rondinella, chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, pinot grigio, pinot noir, riesling, cabernet, raboso. Najbardziej znane wina to: prosecco, valpolicella i recioto della valpolicella, soave i bardolino, ale też np.: gambellara, lesini durello, valdadige, breganze, colli di Conegliano, colli asolani, colli berici (tzw. tokaj włoski) oraz wiele innych.

17 czerwca 2017 o godz. 08:35

Za zamkniętymi drzwiami

d_3781

Niezwykle udany debiut literacki angielskiej autorki, B.A. Paris, urodzonej w 1958 roku. Mamy dwie płaszczyzny czasowe – teraz i wcześniej, które w końcu się spotykają. Początek historii przedstawia pozornie idealne małżeństwo, kochającą się bogatą parę w pięknym domu. Wkrótce jednak okazuje się, że mąż jest psychopatycznym mordercą, a narratorka tej opowieści, naiwna Grace, jego izolowaną od otoczenia ofiarą. Więzi ją, racjonuje żywność, zabiera wszelkie rozrywki, a nawet przedmioty codziennego użytku, a na dokładkę chce robić to samo z upośledzoną siostrą Grace. Aby się wydostać, kobieta musi sama podjąć grę z oprawcą.

16 czerwca 2017 o godz. 12:24

Ultra Chaos Piknik vol. 9

bilgoraj

Subhumans, Varukers, Inner Terrestrials i inni wystąpią w tym roku na dziewiątej edycji Ultra Chaos Piknik. Impreza odbędzie się tr4adycyjnie w Żelebsku koło Biłgoraja w dniach 23-24 czerwca.

16 czerwca 2017 o godz. 12:13

Geniusz zbrodni

geniusz-zbrodni-b-iext46538610

Mrożący krew thriller Chrisa Cartera, kolejne wcielenie bohatera cyklu jego powieści kryminalnych z detektywem Robertem Hunterem w roli głównej. Policjant jest jednocześnie śledczym i ofiarą, a niewiele brakuje, by sam stał się także zabójcą. Na prośbę FBI przesłuchuje swojego dawnego kolegę z czasów studenckich, który okazuje się być seryjnym mordercą, geniuszem zła, który misternie zastawił pułapkę właśnie na detektywa Cartera. Wracają demony przeszłości, zamordowana żona policjanta, zaginiona przyjaciółka z lat studenckich… Wizyty lokalne w ujawnianych kryjówkach psychopatycznego mordercy pozwalają odkryć następne ofiary i następne sadystyczne zbrodnie. A osadzony w celi potwór zdaje się dobrze bawić, gdy kolejne ślady jego wieloletniej działalności wychodzą na jaw. Ma opracowany od dawna precyzyjny plan – czuje się bezkarny.