4 marca 2017 o godz. 01:03

Kartka z podróży (1) Walsh Distillery

_DSC7714
Firma powstała w 1999 roku, założona przez Bernarda Walsha. Początkowo ich spirytus powstawał w Midleton, ale według ich własnej receptury, pod nadzorem Bernarda. Pierwszą własną recepturą był likier Hot Irishman – tak pomyślany, by po dodaniu gorącej wody zrobić tradycyjną Irish coffee. Likier jest na bazie whiskey, z dodatkiem kolumbijskiej kawy i cukru. Potem pojawił się likier Irish Cream. Pierwsza whiskey powstała w 2006 roku, to był Irishman Reserve – mieszanka destylatów single malt i pot still, przy czym drugi destylat jest mieszanką słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Whiskey destylowana jest trzykrotnie. Od początku napełniali tylko własne beczki – po bourbonie i po sherry.


Do 2016 roku destylowali w Midleton. Nakładem 25 mln euro zbudowali własną destylarnię w Royal Oak, niedaleko Carlow. Mają 40 akrów ziemi, ze starą posiadłością – domem z 1755 roku. Na terenie jest wiele dębów, które mają ponad 200 lat, stąd nazwa Royal Oak – królewski dąb. Wodę czerpią z rzeki Barrow, która przepływa przez teren posiadłości, hodują konie. – Whisky to produkt, który powstaje na farmie – mówi Woody Kane, menadżer ds. relacji z klientami. – Dlatego chcieliśmy mieć nie tylko destylarnię, ale także farmę.
Stosują lokalny jęczmień oraz suche drożdże gorzelnicze. Pierwsze butelki z nowej destylarni będą w 2019 roku.
Produkują trzy rodzaje whisky – blendowaną, single malt i single grain (ta ostatnia pojawi się w 2019 roku, pozostałe na razie dostępne są z beczek z destylatem z Midleton, najstarsze mają 17 lat). Destylują w alembikach słodowany i niesłodowany jęczmień, a w kolumnach kukurydzę, która sprowadzana jest z Francji.
Mają własny młyn, kadź zacierna ma 3 tony, a zacieranie trwa 6,5 godziny. Dziennie przerabiają 6 ton zboża, pracują przez 24 godziny siedem dni w tygodniu, z przerwami na czyszczenie. Wywar oddają farmerom, pasą nimi krowy. Jest czternaście kadzi fermentacyjnych, po 15 tys. l. Fermentacja trwa 72 godziny, po której alkohol ma 8%. Single malt i pot still są trzykrotnie destylowane, po trzeciej destylacji spirytus ma 80-82%. Grain whiskey destylowana jest w kolumnach do mocy 93-94%. Są tu dwie kolumny po 22 m wysokości oraz trzy alembiki szkockiej firmy Forsyth – pierwszy o pojemności 15 tys. l, drugi – 7,5 tys. l, trzeci – 10 tys. l. Są dwa obiegi, zanim alkohol trafi do trzeciego alembika. – Trzecia destylacja daje wyższą moc alkoholu, ale aromaty są łagodniejsze. Im więcej kontaktu z miedzią, tym lepsza jakość alkoholu – mówi Woody Kane.– Nasz spirytus wyróżnia aromat słodu, owoców.
W destylarni pracuje 14 osób.

Komentarz dla “Kartka z podróży (1) Walsh Distillery

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pole komenatarz jest wymagane.

Zobacz ostatnie wpisy

24 maja 2017 o godz. 21:21

Homo homini lumpus

Człowiek człowiekowi lumpem.

20 maja 2017 o godz. 14:49

Xenna taniej w Ebookpoint

1180x419_targiwarszawa

Książki „Bandyci Rodriguez”, „Melanże z żyletką” i „Xenna moja miłość” w wersji elektronicznej można kupić taniej na Ebookpoint. Akcja promocyjna z okazji Warszawskich Targów Książki potrwa do 25 maja.

12 maja 2017 o godz. 15:47

El banda dziś w Warszawie

El Banda-No Mercy (5)

Dzisiaj w klubie Pogłos (Warszawa, ul. Burakowska 12) o godz. 19:00 zagrają: El Banda, po dłuższej nieobecności znów na scenie oraz olsztyński Produkt. Wstęp – 20 zł.

12 maja 2017 o godz. 00:06

Czas herkulesów

Czas herkulesów

To już dziewiąty tom z komisarzem Zygmuntem Maciejewskim w roli głównej. Wroński znów sięga do sportu, tym razem przedstawia środowisko zapaśników, a przy okazji homoseksualistów. Przedwojenny Chełm ma ambicje by stać się ważnym ośrodkiem przemysłowym, ma tu powstać centrala polskiej kolei. Trwają inwestycje budowlane, do miasta przyjeżdżają poszukujące pracy szumowiny, a lokalna policja ma braki kadrowe. W dodatku komendantem jest tu leniwy Józef Hejwowski, dawny przełożony Maciejewskiego. Panowie spotykają się na mało przyjemnym szczeblu, bo Maciejewski został wysłany z kontrolą jako oficer inspekcyjny. Dziwnym trafem w Chełmie spotyka nie tylko nielubianego dawnego przełożonego, któremu chętnie zagra na nosie, ale też kilka innych postaci znanych mu z dawnych lat. Jest też coraz więcej niewyjaśnionych morderstw. I tak zamiast kontrolą pracy policji, Maciejewski zajmuje się śledztwem.

29 kwietnia 2017 o godz. 20:21

Rock na Bagnie VII

plakat 2017

Rock na Bagnie VII odbędzie się w terminie 30 czerwca-1 sierpnia. Jak zwykle, na plaży miejskiej w Goniądzu. Wystąpią m.in.: Podwórkowi Chuligani, Bachor, Armia, Lao Che, Sexbomba, Sedes, Błękitny Nosorożec, The Corpse, Po Prostu, Wańka Wstańka and The Ludojades, Prawda, Farben Lehre, Sztywny Pal Azji, Booze and Glory.

29 kwietnia 2017 o godz. 20:14

Aqua Vitae 2/2017

AV_cover14

Ukazał się czternasty numer magazynu o mocnych alkoholach „Aqua Vitae”. Zapraszamy do lektury.

13 kwietnia 2017 o godz. 20:20

Nowa edycja Rynku książki w Polsce

rkp2016 (1)

Nakładem Biblioteki Analiz ukazał się – z dużym opóźnieniem – „Rynek książki w Polsce 2016”. Kompendium wiedzy o polskim rynku wydawniczo księgarskim, a w nim: analiza zmian, prognozy rozwoju poszczególnych segmentów rynku wydawniczego, prezentacje największych firm z branży, liczne tabele i zestawienia, m.in. z wynikami badań czytelnictwa, danymi na temat wielkości produkcji wydawniczej, informacjami o nakładach książek, przegląd najważniejszych wydarzeń jakie zaszły na rynku wydawniczo-księgarskim w okresie 2015-2016, informacje o najważniejszych polskich targach książki oraz o instytucjach i organizacjach działających na rynku książki, kilkaset biogramów osób kształtujących polski rynek wydawniczy.

6 kwietnia 2017 o godz. 21:26

W „Magazynie Wino” o whisky

logo_Magazyn-Wino

W numerze 1/2017 dwumiesięcznika „Magazyn Wino” ukazał się panel degustacyjny „50 whisky dla wielbicieli wina”. Whisky wytypował i opisał Łukasz Gołębiewski – z różnych regionów, w różnych cenach i w różnym wieku, single malt, blended, irlandzkie czy amerykańskie. Zachęcamy do lektury.

6 kwietnia 2017 o godz. 20:38

Dezerter i El Banda w Uchu

8 kwietnia w klubie Ucho w Gdyni (ul. Świętego Piotra 2) zagrają Dezerter, El Banda oraz Gars. El Banda, która niedawno wznowiła działalność, nagrała EP „wściekłyszpaler”, natomiast Dezerter po 33 latach wznowił swój słynny singiel „Ku przyszłości”. Początek koncertu godz. 20.00. BILETY: 37 zł (przedsprzedaż) / 45 zł (w dniu koncertu).

6 kwietnia 2017 o godz. 20:27

Bogumił Rychlak recenzuje „Świat brandy”

5pliska_okladka_swiat_brandy

W numerze 6/2016 magazynu „Aqua Vitae” ukazała się recenzja Bogumiła Rychlaka z książki Łukasza Gołębiewskiego pt. „Świat brandy”.